0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elszántak a spanyol termelők

Az alacsony fölvásárlási árak és a zöldség-gyümölcs ágazat aggasztó helyzete miatt vonultak utcára az almériai kertészek. Az ágazat komoly válságban van, strukturális nehézségekkel küzd, a termelők megélhetése veszélybe került.

Ez az első eset a tartomány történelmében, amikor a termelők összefognak, és egybehangzóan

tiltakoznak az üzletláncok árletörő magatartása, valamint a harmadik országokból származó import ellen.

Joaquin Lopez, az független farmerek szövetségének (UAI) elnöke elmondta, hogy a UAI által meghirdetett demonstrációhoz több szervezet, köztük a fiatal gazdálkodók egyesülete (ASAJA), valamint az almériai gyümölcs- és zöldségtermelők szervezeteinek szövetsége (Coexphal) is csatlakozott.

A tüntetés napján az összes almériai termelőszövetkezetben megállt a munka, nem takarítottak be és nem értékesítettek egyetlen darab zöldséget és gyümölcsöt sem. A tüntetésre buszok szállították a termelőket az ország agrár-körzeteiből az Alméria kikötőbe, ahol közel húszezer ember tiltakozott a régóta fennálló helyzet ellen. Próbálták azt is megakadályozni, hogy a raktárakból útnak induljanak a szállítmányok az áruházláncok üzleteibe.

A tüntetők úgy vélik, hogy a kormány magára hagyta a spanyol agrár-élelmiszeripart, különösen a gyümölcs- és zöldségágazatot, amely Európai piac egyik vezető beszállítója. Strukturális intézkedéseket követelnek, és sajnálatosnak tartják, hogy

az Európai Unió feláldozta belső piacát a nagy élelmiszerláncok számára, megakadályozva a gyümölcs- és zöldségágazat versenyképességét, és rendszerint alku tárgyává téve az ágazatot a harmadik országokkal kötött megállapodások megkötésekor.

Andrés Góngora, a mezőgazdasági termelők és állattenyésztők koordinátori szervezete, a COAG tartományi titkára szerint „a mezőgazdaságot az EU politikája dönti romba”.

A tüntetés célja, hogy fölhívja a döntéshozók figyelmét a spanyol zöldség-és gyümölcságazatban dolgozók, különösen a kis- és középvállalkozások kiszolgáltatott helyzetére. A termelők petíciójukban költségcsökkentési (energia, víz, adók) és támogatás lehetőségek fölmérését és sürgős intézkedések sürgetnek a munkaerőhiány csökkentésére.

Szorgalmazzák a harmadik országos tisztességtelen versenyének megszüntetését, az EU-n kívüli áru behozatalának ellenőrzését, a vámok és a minimum belépési árak felülvizsgálatát, az átcímkézés szigorú büntetését.

Válságkezelési alap létrehozására tesznek javaslatot a teljes zöldség- és gyümölcságazatra. Európai szabályozáson alapuló intézkedéscsomag kidolgozását követelik a kereskedelmi láncok, szupermarketek által elkövetett visszaélések megakadályozása érdekében.

Forrás: hortidaily.com/Kertészet és Szőlészet