0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szerepvállalást kérnek a díszkertészek az új KAP-ban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Díszkertész Alosztálya legutóbbi ülésén a közös agrárpolitika tervezéséről és a díszkertész ágazat szerepvállalásáról tartottak megbeszélést. A díszkertész szakma a kidolgozás alatt álló új KAP mind a kilenc specifikus céljához képes kapcsolódni, talán legkisebb környezetterheléssel termelő, legfenntarthatóbb, legbiodiverzebb ágazat.

A fórumon az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztályáról Köteles Rita tervezési referens a következő, 2021–2027-es periódust érintő közös agrárpolitika (KAP) tervezésének előkészítését ismertette. Elmondta ebben a folyamatban

fontosnak tartják, hogy az agrárágazati szereplők véleményét, céljait megismerjék. A KAP stratégiai tervéhez igényfelmérést végeznek, amelyhez alapdokumentumként ágazati felmérést készítenek.

A KAP stratégiai terv melléklete lesz az a SWOT-elemzés, amelyben felsorolják az adott ágazat erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és fenyegetettségeit. Az igényekre alapozott intézkedések megfogalmazása után kerülhet sor a beavatkozási stratégia elkészítésére. Az ágazatonként összegyűlt adatokat 9 specifikus cél alá rendelik, azon belül is három nagy terület: gazdasági (méltányos jövedelem, versenyképesség növelés), környezeti (klímaváltozás elleni fellépés, környezetvédelem, tájkép- és biodiverzitás-megőrzés), valamint társadalmi (generációs megújulás, élő vidéki területek, egészségvédelem) köré.

A dísznövény ágazat ebben való elhelyezését Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete elnöke vázolta. Véleménye szerint

a díszkertész ágazat a KAP jövőbeni célkitűzéseinek sok tekintetben megfelel.

Képes arra, hogy a SWOT-elemzés „lehetőségek” oszlopát rendkívül pozitív tartalommal töltse meg. Hangsúlyozta, az új KAP-rendszerben előnyt jelenthetne az ágazatot célirányosan, jól láthatóan helyzetbe hozni. Az új közös agrárpolitika ugyanis lehetővé teszi, hogy a dísznövény ágazat is támogatást kapjon az ágazati beavatkozási intézkedések között. Tagállami hatáskör hogy a KAP Stratégiai Tervben milyen döntést hoz, beveszi-e ezt az ágazatot is, vagy sem.

Meg kell győzni a döntéshozókat, hogy a dísznövény ágazat bekerüljön a KAP Stratégiai Tervbe, és hozzá tudjon járulni a 9 uniós célkitűzés eléréséhez, a számára nyújtott intézkedéséken és támogatási formákon keresztül is.

Orlóci László sorra vette, hogy a KAP célkitűzéseihez a díszkertész ágazat mely pontokon tud csatlakozni. Hozzájárul a gazdaság életképességének, versenyképességének növeléséhez. A fenntartható gazdálkodás terén a díszkertészet környezeti hasznossága mérhető, jól meghatározható. Az előállított termékek mérőszámokkal jól elláthatók. A szén-dioxid-megkötés, ökológiai lábnyom, környezetterhelés csökkentés adatai mérhetők.

A teljes cikket a Kertészet és Szőlészet 2019/49. számában olvashatja.

Forrás: Kertészet és Szőlészet