0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

A ractopamin egyes országokban a sertés és a szarvasmarha növekedésének serkentésére használt kémiai anyag. A szerrel a gyorsabb gyarapodás úgy érhető el, hogy közben kevesebb takarmányt fogyasztanak az állatok. Az Európai Unióban és Oroszországban tilos a használata.

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet, a Rosselkhoznadzor közleményében kifejtette, hogy

december 18-tól öt argentin és két paraguayi húsüzemmel szemben korlátozásokat vezet be, mivel tiltott növekedésserkentőt mutattak ki az onnan érkező hússzállítmányokban.

A szervezet további vizsgálatokat helyezett kilátásba és felhívta a figyelmet, hogy a szankciókat kész kiterjeszteni más vállalkozásokra is, amennyiben további szabálytalanságot fedeznek fel.

Sőt, a Rosselkhoznadzor képviselője azt nyilatkozta a Reuters-nek:

– Annak lehetőségét sem zárjuk ki jelenleg, hogy a két országgal szemben szélesebb körű, akár az országok teljes marhaágazataira vonatkozó korlátozásokat vezessünk be.
Forrás: esmmagazine.com