0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyre kevesebben szántanak Amerikában

A szántás és a szintetikus vegyszerek helyett egyre többen választják a minimális talajművelést az USA-ban. Ha nem változtatunk a hagyományos művelésen, hamarosan elveszik a kultúrnövények termesztésének lehetősége.

A talajra és annak felső rétegére van legnagyobb szükségünk az élelmiszerek 95% -ának előállításához. A talaj állapotát javító tevékenységek nélkül elveszíthetjük a mezőgazdasági kultúrnövények termesztésének lehetőségét. Már napjainkban is globális probléma a Föld népességének táplálékkal való ellátása.

Az elmúlt 150 évben azonban a hagyományos gazdálkodási gyakorlatok eredményeként a legtermékenyebb talajfélék közel fele eltűnt.

Egyre növekvő probléma van a terméshozamokkal a szennyezés, az erózió, a degradáció következtében.

David Pimantel,  a Cornell Egyetem professzora már a 2006-os tanulmányában közzétette, hogy az Egyesült Államokban a szántóterületek talaja tízszer gyorsabban erodálódik, mint amennyit regenerálni lehet.

„Ha tovább folytatjuk a talaj ilyen mértékű lebontását, körülbelül 60 év alatt a világnak problémája lehet a lakosság táplálékkal való ellátásával. Nem lesz produktív talaj, ezért az előállított élelmiszerek kevesebb esszenciális tápanyagot fognak tartalmazni.  Az intenzív termesztés, a talaj természetes regenerálódásának a hiánya, a szintetikus műtrágyák és peszticidek használata azt okozta, hogy nagy területek váltak halott zónákká, mert mentesek lettek az ásványi anyagoktól, mikro- és makro organizmusoktól” – mutat rá Maria-Helena Semedo, az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének munkatársa.

Szerencsére ez változóban van, és egyre több gazdálkodó dolgozik a termőtalaj állapotának javításán. Az Egyesült Államokban a talaj állapotával kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt a talajtakaró növények egyre népszerűbbé váltak, ami a minimális talajművelés része.  Ezt jól mutatják a statisztikai adatok is, 

egy 2017. évi felmérés szerint a megművelt föld 40%-át minimális művelés alatt tartják. Ez a szám 2012-ben még csak 32% volt.

A minimális talajművelés irányzata az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki az 1950-es években. Főként a nedvesség veszteség csökkentése és az erózió elleni védelem miatt kezdték alkalmazni.  A módszer  olyan eljárásokat foglal magába, ami az ekére alapozott műveléstől eltér. A rendszer nem mellőzi teljesen a szántást, csupán azokat az eljárásokat hagyják el, amelyek kedvezőtlen minőségű talajállapotot hoznak létre. Ez kiterjed a gyomirtásra és a tápanyag utánpótlásra is. A csökkentett művelési eljárások elterjedésének fő oka az erózió csökkentése volt.

A jól megválasztott módszer előnyösen befolyásolja a környezetet, mivel segít az erózió megfékezésében, javítja a talaj szerkezetét, növeli a talaj termékenységét, mivel hatására nő a szerves anyag tartalom.

Keith és Brian Berns Nebraska államban 2100 hektáros gazdaságot működtetnek, ahol elsősorban szóját és kukoricát termesztenek. A testvérek a minimális talajművelést választották, mert megtudták, hogy ilyen módon növelhetik a  tápanyag mennyiséget a talajban. Farmjuk az ország különösen száraz területén helyezkedik el, így a nedvesség megtartása a szántóföldön a legfontosabb feladat.

Évek óta nem szántanak, és talajtakaró növényeket használnak.

Tapasztalatuk szerint növekedett a talaj szerves anyag tartalma, valamint kevesebb víz és műtrágya szükséges a termeléshez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl