0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Biotermesztésben bizonyított a rovarháló

A mezőgazdasági fóliákat és hálókat gyártó olasz Arrigoni a biotermesztőknek is kínál megoldást rovarok elleni védekezésre. A legutóbbi eredményeket földibolhák elleni védekezésben érték el ökológiai művelésű rukkola (Diplotaxis tenuifolia) vetésben.

A magot szeptember elején vetették, és 17 nappal később takarították be a leveleket. Síkszövött fehér szélfogó és közepesen árnyékoló hálót próbáltak ki, illetve a kimondottan rovar- és jégvédő hálót. Mindkettőt rögtön a vetés után kiterítették, és a betakarításig az állományon tartották. A kísérletet fél hektáron végezték el.

Az eredmény megnyugtató lett: a takart és a szabadon fejlődő állományban a termés mennyisége és minősége nem tért el egymástól, a levelek színe és állománya is hasonló volt.

Egy másik kísérletet a több mint 30 éve salátafélék termesztésére szakosodott délolasz Fratelli Cambise üzemben végeztek. A termelésvezető Sandro Cerasani szerint a levélzöldségekre a vírusos betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt, amiket a tripszek terjesztenek. Ennek megelőzésére brokkolin, radikkión és salátán próbálták ki a Biomaglia rovarhálót, teljes sikerrel. Ez a rovarhálós takarás költség és hatékonyság szempontjából is jól vizsgázott.

Legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a rovarölőszer-maradék nélküli termesztést. Ez különösen a biotermesztésben jelentős.

Az utóbbi évtizedben a biotermesztés és a feldolgozó kapacitás megduplázódott, a terület 60 százalékkal bővült. 2018 végére a biotermesztésű termőterület Olaszországban majdnem kétmillió hektár, a gazdaságok száma pedig 80 ezer volt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Arrigoni