0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

A faj megközelítően akkora, mint egy csivava, a fej és a törzs együttes hossza 33,3-40,7 cm, míg farka 18-31 cm. Marmagassága 20 cm körüli. Apró testéhez viszont hatalmas, 10-15 centiméter hosszú fülek társulnak. Testtömege 0,7-1,87 kg között lehet.

Alig iszik

A sivatagi róka fő elterjedési területe Észak-Afrika, de megtalálható a Sínai-félszigeten és a Negev-sivatagban is. A sivatagos területeket lakja, leginkább a homoksivatagokat kedveli, ahol a kötöttebb talajú területeket részesíti előnyben, a stabil dűnékben járatrendszert is ás. A lazább talajú részeken természetesen csak egyszerű üregeket tud kialakítani.

Természetes viselkedéséről nagyon keveset tudunk. Sivatagi élőhelyén alkonyattól pirkadatig jár tápláléka után.

Egyfelől ekkor már az ő számára is elviselhetőbb a hőmérséklet, másfelől zsákmányállatai is ilyenkor tevékenykednek. Rovarokat, hüllőket, kisemlősöket, madártojásokat, gyümölcsöket eszik. Kietlen élőhelyén nem lehet válogatós. Vizet is iszik, de hosszú ideig elvan ivás nélkül, ilyenkor zsákmánya nedvességtartalma tartja életben. Nemcsak ő vadászik, hanem rá is vadásznak. Ellenségei között megtaláljuk a nagyobb testű rókákat, hiénákat, elvadult házi kutyákat, sakálokat, uhukat stb.

A sivatagi róka kis családi falkában él, amelyet egy pár és azok még nem önállósodott kölykei alkotnak. Amíg kicsik a kölykök, a szuka nem engedi közel a kant az alomhoz.

E bájos kutyaféle egyelőre még nem veszélyeztetett, de állománya mindinkább ritkul.

Számos példányt fognak be hobbicélra, de élőhelye is szűkül, nem beszélve arról, hogy a mind nagyobb számban tartott, illetve elvadult kutyák is nagy veszélyt jelentenek számára. Amellett, hogy meg is ölhetik, még olyan halálos betegségeket is terjesztenek, amelyekre a sivatagi rókák különösen érzékenyek.

Kutyabetegségek ellen védőoltás

A sivatagi róka fogságban nagyon nehezen tenyészthető, noha szaporítása már több állatkertben sikerrel járt.

Nehéz megfelelő tenyészpárt találni. Irodalmi adatok szerint Európában elsőként először a Budapesti Állatkertben szaporodott, még 1977-ben.

Ekkor három kölyök született, melyek szépen fel is cseperedtek. A következő évben újabb két kölyök látott napvilágot, ám anyjuk megbetegedett, így a kicsiket nyolcnapos koruktól mesterségesen kellett felnevelni.

Az állatkertekben világra jött sivatagi rókák más állakertekbe kerülnek. Hobbistáknál elenyésző a szaporulat, ebből következik, hogy a börzékre került példányok döntően a természetből származnak. Tehát, ha egy ilyen példányt megveszünk (ha csak az eladó nem tudja minden kétséget kizáróan igazolni, hogy a kínált egyed fogságban született), a nemzetközi állatkereskedelmet támogatjuk, s nem árt, ha tudjuk, hogy mire egy sivatagi róka kölyök megékezik a börzére, legalább 10 másik nyomorultul elpusztul!

Ha sikerül tenyésztett egyedhez hozzájutnunk, az első, amit figyelembe kell vennünk, hogy bár kutyaféle, mégsem házi kutya, így ne várjuk tőle, hogy úgy viselkedjen, mint a legalább 40 ezer éve háziasított ebünk. A sivatagi róka megszelídül, szobatisztaságra nevelhető. Szereti a meleget, ezért a kifutójában mindenképpen helyezzünk el egy infralámpát. Fontos, hogy legyen ásási és elvonulási lehetősége.

A kutyabetegségek ellen védőoltást kell kapnia, s ügyelni kell arra, nehogy közelebbi ismeretségbe kerüljön a házi kutyákkal, lévén azok nagy veszélyt jelentenek a számára. Táplálásuk hasonlítson ahhoz, amit a természetben is esznek.

Szaporításukhoz nagy nyugalomra, sok türelemre és még sokkal több szerencsére van szükség! A kölyköket gyakran mesterségesen kell felnevelni, ami még a gyakorlott szakemberek számára is nagy feladat. A sivatagi rókák a természetben maximum 10, fogságban 14 évig élnek.

Mint a fentiekből is kitűnik, a sivatagi róka nem hobbiállat. Ám szerencsére ma már több állatkertünkben is látható (Budapest, Veszprém, Nyíregyháza, Debrecen), így senkinek sem kell lemondania arról, hogy gyönyörködjön a világ legkisebb kutyaféléjében.

Forrás: Kistermelők Lapja