0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Talajjal szembeni legfontosabb igénye az enyhén savanyú kémhatás: 7 pH fölött sárgul a lombja. Ha gyenge talajba kerül, válasszunk konténeres szaporítóanyagot, aminek fejlettebb a gyökérzete, biztosan megered. Vigyázzunk, hogy ne ültessük mélyebbre, mint a faiskolában volt, mert hajlamos gyökérsarjat hozni, amitől az amúgy is sűrűsödésre hajlamos bokor még hamarabb válik tömötté. Fényigényes növény, ezért különösen fontos, hogy rendszeresen kellően megritkítsuk a bokrot. 

A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) 3-5 éves ágai a legtermékenyebbek, ezért az ennél idősebbeket, amelyek kérge leválik, el kell távolítani, ezzel elkerüljük az elöregedését.

Metszéskor ne csak az idős ágakat vágjuk le, hanem a gyökérsarjak közül is távolítsunk el a fölöslegeseket. 

Öt-hat fiatal hajtást hagyjunk meg, a többit minél mélyebben vágjuk le, különben újra kihajtanak. Célszerű körülbelül egy méter átmérőjű bokortövet tartani, különben nagyon elhatalmasodik a növény.

A berkenye növekedését akkor tekinthetjük harmonikusnak, ha egy év alatt 20 centit nőtt. Ha nem fejlődik kellően, adjunk komplex műtrágyát, lehetőleg olyat, ami savanyítja is a talajt (szulfátos formák). A bogyósokhoz hasonlóan sekélyen gyökeresedik, száraz nyarainkon öntözni kell, hogy több legyen a termés. Az április végi virágzás után és érés előtt, júliusban van szüksége a legtöbb vízre.

Erős illatú virágai vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat, ezért jól termékenyül, ugyanakkor segíti a hasznos rovarok fennmaradását.

Üzemi termesztésben egy bokor 6-8 kilogramm termést ad, amit géppel szüretelnek, házikertben nyugodtan nevelhetünk nagyobb bokrot is. Egy növény körülbelül két méter magasra és fajtától függően ugyanolyan szélesre terebélyesedik.

Apró, liláskék, hamvas gyümölcsei 14-20 tagú sátorvirágzatból fejlődnek, éretten sem hullanak le a bokorról. Számos fajtája van, amelyek augusztustól érnek. Hazai nemesítésű fekete berkenye is van, a Rubina, amelyet Fertődön nemesített Porpáczy Aladár, és amelynek különösen nagy a gyümölcse
(1,2 gramm), bokra középnagy, augusztus első felében érik. A Viking Skandináviában termesztett fajta, hasonló gyümölcsmérettel, viszont augusztus elején érik, bokra pedig nagyobb. Rendszeresen és bőven terem, szép őszi lombszínével pedig dísze is a kertnek. A Nero Szlovákiában szelektált fajta, nagyon hasonlít a Vikingre, ez is öntermékeny, bőtermő fajta.

Még a nagyon egészségesnek tartott bogyósgyümölcsök közül is kiemelkedik antocianintartalmával, ami háromszorosa a fekete ribiszkéének, C-vitaminból pedig körülbelül ugyanannyit találunk benne.

Ezek a sötét színanyagok erős antioxidánsok, gyulladáscsökkentők és még számos kedvező élettani hatásukról ismertek. Karotinoidokat is tartalmaz, egyedül a bogyósok közül. Kevés P-vitamin-forrást ismerünk, egyikük éppen a fekete berkenye, ezen kívül B2, B6, B9, E-vitaminnal is ellátja szervezetünket. A bogyó cukor-, csersav- és pektintartalma is jelentős. Nyersen a sok csersav miatt nem fogyasztjuk, bár levét például citrom helyett önthetjük teába, illetve kiegészítőnek használhatjuk kevésbé savas gyümölcslevekhez. Aromás, fanyar lekvárja jól illik süteményekhez, de készíthetjük más gyümölccsel keverten is.

Forrás: Kerti Kalendárium