Az idén még november végén is szinte zöld volt a táj: a potyogó gesztenyék, a sokfelé kirakott színes tökök, piros bogyós ágak nemcsak a sétányokat, terecskéket színesítették, hanem az üzletek dekorációján ötletesen feldolgozva, átlényegítve az éttermek asztalain is visszaköszöntek.
Templomok csöndje, a római kortól napjainkig
Szombathelyen belefeledkezhetünk a templomok csöndjébe is, a római kortól egészen napjainkig, vagy méltóságteljes palotákba és a székesegyházba. Ami pedig legalább ilyen fontos: aki errefelé jár, az olyan emberekkel ismerkedhet meg, akik szenvedélyesen szeretik városukat, és kiválóan értenek hivatásukhoz, turisztikai marketingszakemberektől a régészeken át a séfekig.
Szent Márton városának ikonikus alakja az 1777-ben alapított szombathelyi egyházmegye első püspöke. Szily János (1735–99) felvilágosult, karizmatikus egyéniség volt, és érzéke volt ahhoz, hogyan teremtsen városának elegáns főteret. Első intézkedéseként a papnevelő szeminárium és a püspöki palota épült meg, majd a kettő közé helyezett székesegyház, hazánk harmadik legnagyobb temploma. Szily János talán nem is remélte, hogy még a XXI. században is áhítattal lépünk be ezekbe az épületekbe, amelyek megalkotásához annak idején saját javait is beleadva nyerte meg Bécs környékének jeles művészeit, mestereit.
Akkor még elképzelhetetlen volt, hogy olyan világégés következzen be, mint 1945-ben, amikor a püspöki palota északi szárnyának egy része is megsemmisült. Nemrégiben végre visszaépítették, és ott nyitották meg a látogatóközpontot. Baranyai Martin személyében kiválóan fölkészült idegenvezetőt kaptam ottjártamkor, aki a palota reprezentatív termeit, szobáit, legértékesebb kegytárgyait – köztük Szily püspök ünnepi miseruháit, szertartási kellékeit –, valamint a falakon lévő csodálatos festményeket, rézmetszeteket nemcsak bemutatta, hanem mindegyikhez külön történetet fűzött. Az egyházmegyei könyvtár megalapítása szintén Szily János püspök nevéhez fűződik.
A katolikus egyház talán legnépszerűbb szentje, az ókori Márton püspök – mint közismert – Savaria, a mai Szombathely mellett született. A város Szent Márton emlékét a mai napig kiemelten kezeli, a tudósok folyamatosan kutatják életművét. A helyi turisztikai menedzsment is értő módon használja Szent Márton ismertségét, neve napjához számos néphagyomány kapcsolódik.
Kicsi gesztenye, duci sütőtök
De a lélek után térjünk vissza a világi hívságokhoz: a város egyik legkedveltebb étterme, a Cafe Móló neve hallatán balatoni bisztróra asszociálhatunk, pedig az Iseum közelében lévő helynek egészen más a hangulata. A déli menü iránti igényeket is kiszolgáló, de közben a legmagasabb szintű mesterkonyhát vivő séf izgalmas menüt eszelt ki erre az évadra, sütőtökre és gesztenyére építve. A sütőtökkrémleves a környéken termelt magyar tökmag olajával megcsöpögtetve az új idők divatos téli étke. A roston sült, kellemesen fűszerezett csirkemell köreteként hurkapálcikákon tálalt burgonyagombócok illatoznak a tányéron, kakukkfüves gesztenyekrém társaságában. A nagyágyú pedig a sütőtökös tiramisu – remélem, az ötlet le van védve… Mindez jól példázza, hogy már vidéken is a gasztronómiában ugyanolyan jártas, kiváló szakemberekre lel az ember, mint a fővárosban.
Hefele Menyhért, a jeles osztrák építész nevét viselő utcában található a szombathelyi Artis Boutique Hotel és a Daniel & Frère étterem. A 27 szobás butikhotel divatos szürke-sárga színpárosítással, és adott esetben elnöki lakosztállyal várja a vendégeket. Jelenleg főleg multinacionális cégek üzletemberei szállnak meg itt, tudtam meg Tóth Eszter igazgatótól. A hotel és az étterem gárdájának átlagéletkora talán ha 25 év lehet.
Izgalmas ötlet a látványkonyha, ahol a szemünk láttára készítik el a szakácsok a rendelt fogásokat, korszerű és egészséges alapanyagok felhasználásával, a legmodernebb technológiai eljárásokkal. Az étterem minden részlete, a vizeskancsóktól az elegáns evőeszközökig, a fine dining színvonalú ételsortól a tükörszervizig és a felszolgálók uniformisáig Európa bármelyik fővárosában sikert aratna.
Magyar gyümölcs, német precizitás
De ne csak együnk, igyunk is! Ezen a vidéken a sörök és a borok után – vagy inkább azokat is megelőzve – kiváló pálinkákra is lelhetünk, például a Magyar–Molnár Pálinkaházban. Magyar József mérnök-tulajdonos büszkén mutatta az iparág csúcstechnológiáját képviselő dupla falú, vízköpenyes, aromatornyos lepárlót, amit az ő saját elképzelései és tervei alapján gyártott le a szakmai tudásáról ismert német Müller cég, majd szerelt össze a helyszínen. A berendezés oldalán lévő lajstromszám szerint ez a gyártó 4114. gépe. Hiába, a német precizitás…
A hagyományok ápolása jegyében fával fűtik, mert a pálinkafőzés egyik alapszabálya, hogy minél kisebb nyomáson főzik a pálinkát, annál jobb lesz a minősége. Az eredmény: az átlagosnál sokkal illatosabb, gyümölcsösebb pálinka. Nemcsak a hagyományosnak számító almából, kajszibarackból, körtéből, cseresznyéből, szilvából, hanem birsalmából, bodzából és málnából főzött termékeikkel számos díjat nyertek az évek során a Vas megyei pálinkaversenyen.
A babusgatós kenyér
Vörös Róberttől, a Portré Étterem és Panzió tulajdonosától tudtam meg, hogy mitől olyan finom a babusgatós kenyér. Nos, az a titka, hogy élesztőt nem tartalmaz, hanem élő kovásszal készül, méghozzá másfél napig.
A Daniel & Frère pompás sügérlakomája után érkeztem a Rákóczi utcai Mészáros Cukrászdába, ami olyan a szombathelyieknek, mint a budapestieknek az Auguszt. A 93 évvel ezelőtt megnyitott üzletben Varga Ádám mestercukrásztól megtudtam, hogy már a harmadik generáció törekszik az édességkedvelők óhajainak teljesítésére. A hagyományos magyar cukrászkészítményeken kívül azok újragondolt változatain is szorgoskodnak. Jelenthetem, a reform-Rigó Jancsi nagyszerű eredménye ennek az igyekezetnek.
A szőlő jövésének könyve
Szombathely és Kőszeg, e két határmenti város jó együttműködést mondhat magáénak. Ennek köszönhető, hogy vendéglátóim azt javasolták, ne hagyjam ki a kőszegi nevezetességeket sem.
Győrffy Gábor, a Kőszeg-Írottkő Natúrpark TDM menedzsere kalauzolt el ide, felhívva a figyelmemet egy ritkaságra: a Szőlő Jövésének Könyvére. Errefelé ugyanis komoly hagyományai vannak a bortermesztésnek és a szőlővel való bánásmódnak. Németh János festőművész minden évben megörökítette – lerajzolta-megfestette – ugyanazon a napon, ugyanabban a kötetben, hogy mennyire fejlettek a szőlővesszők.
Előfordult, hogy még csak vakrügy bújt meg rajtuk, máskor már fejlett, bár még gyönge levélkék sejttették, hogy közel a tavasz. Ez igazi agrártörténeti kuriózum, és egyben a klímaváltozás dokumentuma.
Kézműves sör és csokoládé minden mennyiségben
Kőszeg az egyik kedvenc városom lett, mióta 3 évvel ezelőtt megismerkedhettem vele, Kiss Andrásnak, a Kőszegi Sör készítőjének jóvoltából. A lelkes fiatalember azon igyekezett és igyekszik ma is, hogy szeretett szülővárosának imázsát növelje kézműves – igaz, nem helyben főzött – sörével. Ő gondozza a város honlapját is. A finom nedű a Csokiszegben is megvásárolható, ami az Alpokalja gyöngyszemének egyik legbájosabb üzlete. Gyenes Zsuzsa főtéri csokiboltja édes kikapcsolódást nyújt. Aki ajándékot keres, biztosan talál, hiszen a patinás magyar márkákon kívül a világ leghíresebb kakaói és csokoládéi is kaphatók itt, András sörén kívül.
Határon átnyúló ünnepek
Idén különlegesen gazdagnak ígérkezik az advent Kőszeg-Hegyalján. Mind a négy vasárnap délután vásárosok, fellépők, étel-ital, karácsonyi muzsika és baráti beszélgetések várták, várják a vendégeket a Jurisics téren. Minden hétvégén más és más a fő attrakció: 21-én fedett jégpálya fogadja a Jégkarácsony vendégeit.
A Virágudvarban kiállítás és vásár várja a látogatókat, ahol az adventi és karácsonyi kreációk mellett natúrparki kézművesek gyönyörű ajándékai közül lehet válogatni. Gazdagnak ígérkeznek a kulturális programok is, amelyek némelyike több német nemzetiségi szervezettel is közös. Különleges zenei csemege lesz a kőszegi fúvósok bécsi, és a kőszegi vonósok újévi koncertje (január 2.). Számos iskola, közösség és egyház is karácsonyváró vásárt tart. A Jurisics-várban szombatonként tartják a Karácsonyi Bütyköldét. A városka az ausztriai Várvidék kapuja is: a mesés Fraknói Karácsonyi Vásárra csupán 50 kilométert kell utazni.
Ugyancsak érdemes meglátogatni a 30 kilométerre lévő Kirchschlag gyönyörű romvárában az ünnepi sokadalmat, a harmadik adventi hétvégén pedig Kőszeg, Rohonc és Léka csábít közös ünnepi élményekkel.