0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megugrott a zöldáram termelése

A teljes hazai áramtermelés több mint 20 százalékát is elérte vasárnap egy rövid időre a nap- és szélerőművek termelése a többórás napsütés és erős szél idején. E két technológia együttes súlya éves átlagban jóval kisebb, 2018-ban együttvéve a három százalékot sem érte el - írja keddi számában a Világgazdaság.

A gazdasági napilap ismerteti, hogy miközben a nap- és szélalapú áramtervelés nyilván máskor is megugrik hosszabb-rövidebb időre a vasárnapi eset mintájára, természetesen az is gyakori (az éjszakai szélcsendek idején), hogy mindkét technológia egyszerre hever parlagon.

A napi adatnál reálisabb képet adó éves statisztika szerint 2018-ban a bruttó hazai áramtermelés 11,7 százaléka származott megújuló forrásból,

ezen belül a szélre 16,2, a napra pedig 16,5 százalék jutott a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal legfrissebb adatai szerint.

E számok alapján tehát a bruttó országos áramtermelésnek mindössze nem egész 1,9 százalékát adták a szélparkok és 1,93 százalékát a naperőművek.

Miközben az ország szélerőmű-kapacitásai évek óta változatlanok, addig a múlt évben számos kisebb és néhány jelentős nagyságú naperőművet is átadtak. A hivatal 2019 októberében már jelezte, hogy míg 2018 végégig 726 ezer megawattnyi napelemes kapacitást kapcsoltak a hazai villamosenergia-hálózatra, 2019. június 31-ig már 1,1 gigawatt fölött járt az ország, a hivatal pedig további 1,4 gigawattnyi kapacitás támogatására is kiadott engedélyt, ezek nagy része a következő években épülhet meg – olvasható a Világgazdaságban.

Forrás: MTI