0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gondolná, hogy a londoni fák annyi szén-dioxidot kötnek meg, mint az esőerdő?

A legtöbben nem úgy gondolnak Londonra, mint egy erdőre, pedig valójában több fa él a városban, mint ahány ember. A University College London (UCL) legújabb kutatási eredményei szerint az ilyen apró városi dzsungelek egy hektáron annyi szén-dioxidot tudnak megkötni, mint a trópusi esőerdők.

A világ népességének több mint a fele él városokban, úgyhogy a városi fák nagyon nagy jelentőségűek a lakosok egészségének és jóllétének megőrzésében. A fák árnyékot adnak, csillapítják a heves esők hatását, megkötik a szén-dioxidot, kiszűrik a levegőből a káros anyagokat, mindezeken felül pedig rovarok, madarak, emlősök és más növényfajok is élnek rajtuk.

Legutóbb éves szinten 130 millió fontra becsülték a londoni fák ökoszisztéma szolgáltatásának (vagyis az ismertetett kedvező hatások) értékét. Ez egy fára számítva nem egészen 20 font, de a valós érték ennél több lehet.

Egy életerős, nagy fa pótlása hasonló korúval font tízezrekbe kerül, ha viszont egy vagy több fiatal növényt ültetünk a helyébe, évtizedek múlva kapunk csak hasonló környezeti hatást.

A városi fák különösen hatékonyak a szén-dioxid megkötésében, mert nagyon közel vannak a kibocsátókhoz, vagyis a fosszilis energiát felhasználó közlekedéshez és az ipari tevékenységekhez. A mennyiség pontos meghatározása azonban nem könnyű. A becsléshez azt kell figyelembe venni, hogy

egy 120 éves londoni platán 30 méter magas lehet, a súlya pedig meghaladhatja a 40 tonnát,

amiben a beépült szén még a Viktória-kori tüzelésből származik. Igencsak nehéz megmérni egy kifejlett fa magasságát, a tömegét pedig még nehezebb megbecsülni. Általában a törzskörméret alapján számolják ki egy korábban kivágott és lemért, azonos fajú fa adatai alapján. A számítást az is bonyolítja, hogy a fák rugalmasan alkalmazkodnak a termőhelyükhöz, tehát nem biztos, hogy egy erdőben élő egyed hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy városi.

Most az egyetem munkatársai úgynevezett lidar lézerrel tapogatták le a várost és benne a fákat, amivel háromdimenziós képet tudnak alkotni róluk. Ezzel a módszerrel már lemérték a Föld néhány legnagyobb termetű fáját. A legújabb mérések lehetővé tették, hogy összehasonlítsák a városi és a vidéki fák törzsátmérő és tömeg arányát, amivel támpontot adnak a további kutatásokhoz.

Megállapították, hogy London Camden negyedében az átlagos hektáronkénti beépített szénmennyiség 50 tonna, de fölmehet 380 tonnára is a sűrűbben beültetett részeken, például a temetőkben.

Ez a mennyiség pedig már megegyezik az esőerdőkben megkötött szén tömegével.

Forrás: Independent