0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Francia ötletek – mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

A SIVAL mindenekelőtt a francia termelőket célozza, ám évről évre több külföldi keresi fel, több, elsősorban távoli országokból érkező küldöttségeknek szerveznek szakember-találkozókat. Magyar látogatóval nem találkoztam a két nap alatt, magyar kiállító pedig biztosan nincs. 

A kiállítás külföld felé nyitását támasztja alá, hogy tavaly partnerséget kötött az olasz Macfrut rendezvénnyel, idén már standdal van jelen az olasz kiállítás. 

Igen sok újdonságot jelöltek a kiállítás innovációs díjára, melyet hat kategóriában hirdettek meg. A hazai termelőket is érdekelhetik a fajtainnovációk,

Az arany elismerést idén a kétszínű, ízletes, sokat termő Poire CH201 COV klub körtefajta érdemelte ki. Külön érdeme a fajtának, hogy a tűzelhalással szemben nem érzékeny. 

Látványra is meglepő fajtaújdonság a brokkoli és a karfiol keresztezéséből született Chou Fioretto zöldség. Kellemes ízű, könnyedén szétbontható a fej, szinte semmit sem kell eldobni fölhasználásakor. 

Munkaerőből Franciaországban is egyre nagyobb a hiány, ezért előtérbe kerültek a kézi kapálást kiváltó gépek, sőt vezető nélküli robotok, és persze sokat segítenek a különböző talajtakarók. Az utóbbiakból a  talajban lebomlók az előnyösek. Ilyen a kenderből préselt talajtakaró.

Az idén pedig díjazott lett az ugyancsak kenderből készült, szemcsés talajtakaró, amelybe közvetlenül vethetik a kertészek például a gyökérzöldségeket. Tartja a nedvességet, így a magok gyorsan, egyenletesen kelnek.

A lebomló anyagok használata más területeken is előnyt élvez. A tavalyi SIVAL-on kukorica- és gabonaszárból készült klipszeket ajánlott az egyik francia kiállító, idén pedig lebomló fém szártartót láttam. A forgalmazó szerint nem drágább a műanyagnál, és a termesztés végén, a paradicsom- vagy az uborkatövekkel együtt bedolgozható a talajba, ahol 6-8 hónap alatt elbomlik. Kínálnak hozzá lebomló madzagot is. Az elektromos eszköz akkumulátorról is működtethető. 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu