A SIVAL mindenekelőtt a francia termelőket célozza, ám évről évre több külföldi keresi fel, több, elsősorban távoli országokból érkező küldöttségeknek szerveznek szakember-találkozókat. Magyar látogatóval nem találkoztam a két nap alatt, magyar kiállító pedig biztosan nincs.
A kiállítás külföld felé nyitását támasztja alá, hogy tavaly partnerséget kötött az olasz Macfrut rendezvénnyel, idén már standdal van jelen az olasz kiállítás.
Igen sok újdonságot jelöltek a kiállítás innovációs díjára, melyet hat kategóriában hirdettek meg. A hazai termelőket is érdekelhetik a fajtainnovációk,
Látványra is meglepő fajtaújdonság a brokkoli és a karfiol keresztezéséből született Chou Fioretto zöldség. Kellemes ízű, könnyedén szétbontható a fej, szinte semmit sem kell eldobni fölhasználásakor.
Munkaerőből Franciaországban is egyre nagyobb a hiány, ezért előtérbe kerültek a kézi kapálást kiváltó gépek, sőt vezető nélküli robotok, és persze sokat segítenek a különböző talajtakarók. Az utóbbiakból a talajban lebomlók az előnyösek. Ilyen a kenderből préselt talajtakaró.
A lebomló anyagok használata más területeken is előnyt élvez. A tavalyi SIVAL-on kukorica- és gabonaszárból készült klipszeket ajánlott az egyik francia kiállító, idén pedig lebomló fém szártartót láttam. A forgalmazó szerint nem drágább a műanyagnál, és a termesztés végén, a paradicsom- vagy az uborkatövekkel együtt bedolgozható a talajba, ahol 6-8 hónap alatt elbomlik. Kínálnak hozzá lebomló madzagot is. Az elektromos eszköz akkumulátorról is működtethető.