0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az őszi vetések jól telelnek, de a csapadékra még várni kell

Nagyrészt ködös, párás, eseménytelen időjárású hét áll mögöttünk, csak magasabb hegységeinkben és helyenként a Dunántúlon sütött ki a nap hosszabb időszakokra. Az igazi téli idő komolyabb fagyokkal, hótakaróval továbbra is várat magára.

Karácsony óta nem hullott számottevő csapadék hazánkban, az elmúlt egy hétben is csak ónos szitálás, hószállingózás fordult elő többfelé, ennek mennyisége azonban többnyire 1 mm alatt maradt – elemez a met.hu. Ez alól kivételt csak a nagyobb gyárak, hőerőművek közvetlen környezete jelentett, ahol úgynevezett ipari hó akár nagyobb mennyiségben (Kazincbarcikán 10 cm körül) is összegyűlt.

Az átlaghőmérséklet jellemzően az átlagos, január közepén megszokott értékek körül alakult, a Dunántúlon illetve az Északi középhegység térségében volt egy kissé melegebb, az Alföldön pedig hidegebb).

A múlt hét második felében napközben még sokfelé emelkedett +5 fok fölé a hőmérséklet, de ahogy mind nagyobb területeket hódított meg a köd, a napi hőingás a ködös, párás tájakon rendkívül lecsökkent, így a héten az ország nagy részén már egész nap nem melegedett fagypont fölé a levegő. A talaj azonban ezzel együtt is csak a felszín közelében fagyott, már az 5 cm-es talajhőmérséklet is 0 fok fölött alakul a legtöbb helyen, nagyobb mélységekben pedig egyre melegebb a talaj.

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor a kártevőket és a különböző kórokozókat sem pusztította eddig kemény hideg. 

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez.

Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakul, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Már csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele van lemaradásban, ahogy ezt Békéscsabánál láthatjuk. Ez most problémát nem jelent, tavaszig van idő a nedvesség pótlódására. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött (helyenként már csaknem a duplájánál) jár az enyhe ősz és december hatására.

Mire számíthatunk?

Az előttünk álló egy hétben sem változik számottevően időjárásunk. Továbbra is csak gyenge frontok érintik a Kárpát-medence térségét, többnyire anticiklon alakítja az időjárást. A hét végéig sokfelé marad a ködös, párás, borongós idő néhol hószállingózással, ónos szitálással.

Ugyanakkor szombat este egy hullámzó frontrendszer éri el nyugat felől a Dunántúlt, így ott vasárnap délig havazásra, megélénkülő szélre lehet számítani.

A várható csapadék mennyisége azonban a Dunántúl nyugati felén is csak 2-5 mm, keleti részén pedig csapadéknyom és 2 mm között valószínű. A Dunától keletre számottevő havazásra nincs kilátás, ugyanakkor hétfőn ott is többfelé megélénkül a szél, és szakadozottabbá válik a felhőzet. A jövő hét első felében a változó felhőzet mellett sokfelé lesznek napos időszakok is, csapadék nem várható. A hőmérséklet nem változik számottevően, a fagyos, -1, -6 fok közötti éjszakákat a ködös tájakon a hét végéig fagyos nappalok követik, majd a jövő hét első felében már +2, +7 fok közé melegszik napközben a levegő.

Forrás: met.hu