0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

A bambuszfélék gyöktörzsükkel a talajfelszín, illetve a burkolatok alatt, mostoha körülmények között is rendkívül gyorsan és könnyen terjednek, így a növény bárhol fölbukkanhat a kertben. Szakértők szerint,

ha nem tartják megfelelő kontroll alatt a növekedését, akkor olyanná válhat, mint a japánkeserűfű, amit egész Európában tűzzel-vassal irtanak, több-kevesebb sikerrel. Tönkreteheti a kerti építményeket, burkolatokat, sőt a lakóház alá is bekúszhat, kárt okozva az alapban.

A Brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS), a szigetország meghatározó véleményformáló és szakértő kertészeti közössége a közelmúltban figyelmeztette a kerttulajdonosokat, hogy akinek bambusz vagy botnád található az ingatlanán, az köteles gondoskodni a kordában tartásáról. A japánkeserűfű irtására szakosodott The Knotweed Company pedig egyenesen arra szólítja föl a kertészkedőket, hogy irtsák ki a kertjükből. Jim Glaister, a cég regionális igazgatója a Sunday Telegraphnak elmondta, hogy a bambusz és a botnád mind nagyobb gondot okoz a brit kertekben, különösen ott idéz elő birtokvitákat, ahol telekhatároló, a belátást gátló sövénynek ültették a szomszéd telke mellé.

Az RHS vezető kerttervezője, Jack Wallington is megerősítette a problémát. A lapnak adott nyilatkozatában azonban hangsúlyozta, hogy folyamatos gyökérvisszavágással és már a telepítésnél a növény köré helyezett, legalább 1, vagy akár 1,5 mélyen a talajba leásott gumilappal megakadályozható a terjedése, de természetesen folyamatosan figyelni kell rá.

A bambusz azonban más miatt is bosszanthatja a szomszédot; akár 4-5 méter magasra is megnő, így sűrű állománya árnyékol, ami a gyakran nagyon keskeny brit kertekben, udvarokon problémás lehet.

Nagy-Britanniában helyi rendeletekben szabályozzák a telekhatároló sövény magasságát, ám a fűfélék nem tartoznak a szabályozás alá.

A brit Környezetügyi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztérium (DEFRA) szóvivője úgy foglalt állást, hogy bár a bambuszfélék erőteljesen és gyorsan nőnek, nem jelentenek komoly veszélyt a természetes környezetre, és nem veszélyeztetnek szociális és gazdasági érdekeket Nagy-Britanniában. Éppen ezért ültetésük nem tilos, nincs ugyanis bizonyíték arra, hogy kivadulhatnak.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/telegraph-co-uk