0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

A klímaváltozás okozta krízis rávilágított arra, hogy a hagyományos élelmiszergyártás mekkora mennyiségű vizet és földterületet használ fel, nem fenntartható szinten. A hús- és tejipar a legeltetés és a takarmány-előállításra szánt vetésterület révén a földterület legnagyobb használója. Ezzel szemben,

az új fehérjét elektromos árammal bontott vízből származó hidrogénnel táplált talajlakó baktériumok állítják elő.

A kutatók szerint, ha az elektromos áram megújuló forrásból származik, akkor a takarmány közel nulla üvegházhatást okozó gázkibocsátással termelhető. A megtakarítható víz és földterület alapján felállított becslések szerint, a fehérje előállítása a húsnál 100-szor, a növények esetében pedig 10-szer klímabarátabb.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/environmentjournal.online