0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A multifunkcionális erdők lehetnek a kulcs az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseinek eléréséhez

Négy, az EU erdésztársadalmát képviselő szervezet „Lássuk a fáktól az erdőt - az EU erdőinek multifunkcionális szerepe” címmel január 21-én szakmai napot szervezett az Európai Parlamentben. Az esemény a multifunkcionális erdőknek az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseihez való jelentős hozzájárulásával foglalkozott.

Míg Európa több mint egyharmadát olyan erdők borítják, amelyek gazdasági, környezeti és társadalmi haszonnal járnak az európai polgárok számára, az erdők multifunkcionális szerepét túlságosan gyakran figyelmen kívül hagyják. Ennek oka elsősorban az általános üzenetek terjedése, például az EU erdőinek pusztulása, az erdők tisztán kereskedelmi felhasználása stb. Az ilyen üzenetek alábecsülik az erdőtulajdonosok és gazdálkodók folyamatos erőfeszítéseit az erdő fenntartható fejlődésének biztosítására és potenciáljuk maximalizálására, az emberek, az éghajlat és a természet kiszolgálására.

Valójában az EU erdőtulajdonosai és -kezelői régi hagyományokkal és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek abban, hogyan kell többfunkciós erdőkben fenntartható gazdálkodást folytatni.

Ezt három gyakorlati példán mutatták be: gazdálkodás vizes élőhelyeken Svédországban, az erdők multifunkcionalitásának fokozására szolgáló eszközök Horvátországban és az agrár-erdőgazdálkodás Portugáliában.

Ezen túlmenően az Európai Állami Erdészetek Szövetsége, a Copa-Cogeca, az Erdőtulajdonosok Európai Szövetsége és az európai földtulajdonosok képviselői hangsúlyozták, hogy a politikai döntéshozók és az erdészeti ágazat közötti együttműködés kulcsfontosságú az erdők által nyújtott többszörös előnyök optimalizálása szempontjából. Ez különösen releváns az éghajlatváltozás és az Európában felmerülő társadalmi elvárások összefüggésében.

Petri Sarvamaa európai parlamenti képviselő, az esemény házigazdája hangsúlyozta: „Egy önálló és erőteljes EU-s erdőstratégia a legalkalmasabb eszköz arra, hogy a multifunkcionális európai erdők képesek legyenek kezelni korunk kihívásait.”

Az erdészeti ágazat szereplői úgy vélik, hogy az erdő összes funkciójának kiegyensúlyozott megközelítése kulcsfontosságú az erdővel kapcsolatos politikák közötti összhang biztosításához.

Ez különösen igaz az európai zöld megállapodás hatályának megállapításakor. Az EU jövőbeni erdészeti stratégiájának keretet kell biztosítania az európai zöld megállapodás releváns kezdeményezései számára.

Forrás: COPA-COGECA Sajtóközlemény