0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Amerika megkegyelmez a francia pezsgőnek

A napokban Davosban zajló Világgazdasági Fórumon a francia és az amerikai fél megegyezett arról, hogy az amerikaiak nem vetnek ki vámot a francia pezsgőre. Ezért a franciák is hajlandók voltak engedményeket tenni.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb pezsgő felvevőpiaca, amelynek kapacitása az elmúlt években fokozatosan csökken, és elsősorban a francia relációban. Az amerikai pezsgőfogyasztás most a 2009-es szintre apadt, ennek oka akkor a pénzügyi válság volt.

Tavaly októberben Donald Trump az Egyesült Államok elnöke elrendelte, hogy

25%-os vámot vessenek ki sok francia termékre, beleértve a bort is, az Airbus-nak nyújtott uniós támogatások megtorlásaként.

A pezsgő és a konyak akkor elkerülte a büntető vámokat, joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért? Ebben az időpontban ugyanis  Trump Washingtonban fogadta Bernard Arnault-t, az egyik leggazdagabb franciát, az LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) tulajdonosát, a világ legnagyobb luxuscikkeit forgalmazó cégcsoport tulajdonosát. És itt jön a képbe a pezsgő és a konyak.

Bernard Arnault még az 1980-as években barátkozott össze Donald Trumppal, amikor együtt dolgoztak az ingatlanszektorban. Így tavaly együtt utaztak az elnöki különgépen, az Air Force One repülőn Texasba, ahol az LVMH vezetője megnyitotta a legújabb üzemét.  

A találkozó nagyban enyhítette a két ország között fellépő gazdasági jellegű feszültséget.

Az októberi Trump-Arnault találkozó hatására a mostani Világgazdasági Fórum ülésén Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter megállapodtak abban, hogy az amerikaiak egyelőre nem vetnek ki büntető vámokat a francia pezsgőre és a konyakra. Cserébe Párizs ebben az évben megszünteti az amerikai internetes társaságokra – a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple – kirótt különadót.  

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl