0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A vetőmagtól a vajig, mindenből jóval többet exportálunk Japánba

Az Európai Unió és Japán között egy évvel ezelőtt megkötött gazdasági partnerségi megállapodás végrehajtását követő első tíz hónapban a Japánba irányuló uniós kivitel 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A közlemény szerint az uniós export adatai meghaladják az elmúlt három év növekedését, amely átlagosan 4,7 százalékos volt.

Mint közölték, az első tíz hónap folyamán az Európába irányuló japán export hasonló mértékben, 6,3 százalékkal bővült.

Az uniós exportnövekedés egyik oka a sertéshúskivitel 12,6 százalékos bővülése volt, de a tejipari termékek kivitele is átlagosan 10,4 százalékkal emelkedett. Kiemelkedő volt a vaj exportjának bővülése, amely elérte a 47 százalékot.

A szeszes italok exportja 20 százalékkal, ezen belül a borkivitel 17,3 százalékkal emelkedett. A bőráruk kivitele 14 százalékkal nőtt, ezen belül a kész, konfekcióruházat 9,5 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A jelentés kiemelte továbbá, hogy a felsorolt ágazatok mellett a spanyol bőrárut, a francia vetőmagot, valamint az ír marhahúst előállító vállalkozások számoltak be japán kivitelük jelentős bővüléséről.

Az EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás 2019. február elsején lépett hatályba, megszüntetve a Japánba exportáló uniós vállalkozásokra háruló, évente mintegy 1 milliárd eurót kitevő vámok túlnyomó többségét.

A megállapodás emellett számos régóta fennálló szabályozási akadályt is megszüntetett, például a személygépkocsikra vonatkozóan. Lebontotta a japán fogyasztók számára a legfontosabb uniós élelmiszeripari termékeket és italokat exportáló vállalkozások előtt álló akadályokat, valamint számos más ágazat esetében is növelte az exportlehetőségeket. Várakozások szerint a megállapodás teljes körű végrehajtását követően az EU és Japán közötti éves kereskedelem közel 36 milliárd euróval nőhet.

Forrás: MTI