0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Hetven éves a gyümölcskutatás Újfehértón

Azért jöttünk Újfehértóra, hogy tisztelegjünk a kutatóállomáson dolgozó kutatók teljesítménye előtt, mondta köszöntőjében Nagy István agrárminiszter a NAIK Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutatóintézet alapításának 70 éves évfordulóján. A város polgármestere, Hosszú József bejelentette, hogy az Újfehértói fürtös meggy városává kívánják tenni a települést, hogy az utcák újra meggyfákkal népesüljenek be.

Mint a visszatekintésekből kiderült, sok átalakulást élt meg az újfehértói kutatóhely, amely az egyik legfontosabb, a gyümölcstermesztést országos szinten is támogató intézmény lett.

Máig tartó kutatási témáik egyike a meggy tájszelekció, aminek legsikeresebb eredménye az éppen ötven éve állami minősítést nyert Újfehértói fürtös fajta.

A kerek évfordulók közt tartják számon Pethő Ferenc kilencvenedik születésnapját is, amit tavaly ünnepelt az állomás egykori igazgatója.

A legutóbbi átalakulás 2014 végén történt, amikor a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ keretében alakult újjá a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a négy állomása (Cegléd, Érd-Elvira, Fertőd és Újfehértó). Érzékelhető fejlődés indult, új kísérleti ültetvények létesültek, megújult az infrastruktúra és fiatal kutatók kezdtek munkába, mondta Lakatos Tamás, a kutatóintézet igazgatója.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója szerint Újfehértó a példa, hogy a sok átalakulás nem ment a kutatómunka rovására. A jelenlegi koncentrált intézményi rendszer pedig lehetővé teszi, hogy a mai kor kihívásaira egymást erősítve találjanak választ az intézetek.

Személyes emléket idézett föl Nagy István agrárminiszter a kutatói elhivatottság érzékeltetésére: amikor 1974-ben a családjának el kellett hagyni a tanyát, ahol éltek, hogy birkalegelő legyen a helyén, és kihúzták a meggyfáikat is, a szakemberek mintát vettek a fákról, mert tudták, mi a fontos.

Az emberi teljesítmény a legfontosabb, hangsúlyozta, hiszen lehet bármilyen mutatós egy épület, mit sem ér a benne dolgozó emberek nélkül.

Most azon kell dolgozni, hogy amit létrehoztak az intézményben, azt a 21. században is hasznosítani tudjuk, hiszen új kívánalmak, új kutatási és feldolgozási irányok nyílnak meg.

Az újfehértói intézet történetét könyvben foglalták össze, ez alapján Takács Ferenc tudományos főmunkatárs villantott föl eseményeket, eredményeket az eltelt 70 évből. Az állomást az indulástól kezdve Dániel Lajos, Szakátsy Gyula, Pethő Ferenc, Harmat László, Inántsy Ferenc igazgatta, kutatói Bubán Tamás, Zatykó Imre, Szabó Tibor, Gonda István voltak.

Az Ökoforrás Alapítvány génmegőrzésért, az ökológiai diverzitás megőrzéséért végzett tevékenységet elismerő díját, a Jánossy Andor díjat Szabó Tibor vehette át az ünnepségen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu