0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Koronavírus: gondban a baromfitenyésztők

A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó szigorú szabályozások a kínai baromfitenyésztők számára is éreztetik hatásaikat. A takarmányellátás megbénult, a baromfiszállítás szintúgy, éppen ezért sok gazda kénytelen leölni az állománya jó részét.

Mint azzal olvasóink többsége biztosan tisztában van, a koronavírus terjedése miatt a hatóságok immáron két hete zárva tartják a kínai Hupej tartományt, így annak székhelyét, egyszersmind pedig a betegség gócpontját, Vuhan városát is. A friss hírek arról szólnak,

az itt tevékenykedő baromfitenyésztők egy részének fiatal madarakat kellett elpusztítaniuk, mivel a vírus terjedésének visszaszorítását célzó szigorú szabályok megbénították a takarmányellátást és az élő állatok vágóhidakra történő szállítását.

Az élő baromfi mozgatásának tilalma miatt a tartomány gazdálkodóit megakadályozza abban, hogy csirkéket és tojásokat juttassanak a piacra. A Hupej tartomány baromfitenyésztőit összefogó szövetség egyik képviselője azt nyilatkozta, egyes gazdálkodók kevesebbet etetnek, míg mások kénytelenek elpusztítani állományuk egy részét. Hogy eddig körülbelül hány állatot, illetve hogyan öltek le, arról nem beszélt. A szövetség éppen ezért arra kérte a kínai kormányzatot, hogy adjon zöld utat a takarmányellátásnak.

„Egyelőre nem látunk megoldást erre a helyzetre. Jobb híján felhasználjuk a takarmánykészleteinket, de hogy mi lesz a tojások sorsa, arról fogalmunk sincs” – vélekedett egy Chen nevű gazdálkodó, aki átlagban napi 7 ezer tojást állít elő az említett tartomány Huanggang városa közelében.

A héten a kínai közösségi médiában kezdtek terjedni olyan videók, melyekben az látható, ahogy ismeretlen helyeken ásnak el gazdák kacsákat, illetve tojásokat. A Reuters hírügynökség próbálta kideríteni, hogy mikor és hol készültek a felvételek, de eddig nem járt sikerrel. Ami viszonyt bizonyos: Kína 2019-ben 22 millió tonna baromfihúst termelt, ami 12%-kal több, mint az azt megelőző évben volt; a növekedést az afrikai sertéspestis miatt kialakult sertéshúshiány okozta.

Hupej tartományban egyébként évente mintegy 500 millió baromfit vágnak le a gazdák, s a térség tojástermelése is jelentős.

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt számos baromfikeltető állomás is nehéz helyzetbe került: a szigorú szállítási szabályok okán a gazdák vagy nem tudnak, vagy pedig akarnak csibéket vásárolni tőlük. Mindemellett sok vágóhíd is csökkentett kapacitással működik, mivel nem találnak elegendő munkaerőt.

Forrás: esmmagazine.com