0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Új cukorhelyettesítő: kalóriamentes, környezetbarát és élelmiszerhulladékból készül

Egy holland cég, a Fooditive az alma és a körte nem felhasznált maradványaiból, valamint a szupermarketek számára nem megfelelő darabokból kémiai anyagtól mentes édesítőszert készít.

A Fresh Plaza cikke szerint a jelenlegi cukorpótlók növekvő kockázatot jelenthetnek a környezetre nézve. A mesterséges édesítőszerek, mint például a szukralóz és az aszpartám, nem szívódnak fel a szervezetünkben, és a szennyvíztisztító telepek sem távolítják el teljesen őket, ami azt jelenti, hogy a folyókban és az óceánokban végzik, potenciálisan károsítva a vízi élővilágot.

A nádcukor termesztésének a környezetre nézve szintén ára van, intenzív vízfelhasználást igényel, talajeróziót eredményez, a feldolgozása pedig szennyező hatású. Azonban a természetes édesítőszerek is komplikációkkal járnak. A stevia, ugyan természetes édesítő, amit a Stevia rebaudiana nevű növényből nyernek ki, azonban arról ismert, hogy van egy kesernyés utóíze, emiatt a steviát használó italgyártó cégek gyakran más, mesterséges édesítőszerekkel együttesen alkalmazzák.

A Fooditive nevű céget Moayad Abushokhedim élelmiszer-tudós alapította,

azzal a céllal, hogy legyen egy természetes alternatívája az édesítőszereknek, amely mind a bolygó, mint az emberi szervezet számára egészséges.

A cég harmadosztályú almát és körtét hasznosít a helyi, holland gazdák jóvoltából. Olyanokat, amelyeken barna foltok vannak, vagy nem elég színesek a szupermarketekben történő értékesítéshez. Emellett gyümölcsdarabokat, maradványokat is használnak. A gyümölcsökből egy erjesztési eljárás útján kivonják a természetes fruktózt, amelynek végeredményeként egy kalóriamentes édesítőszer jön létre a cukrok vagy más cukorpótlók kapcsán felmerülő aggályok nélkül.

Forrás: freshplaza.com