0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Az extremadurai termelői szervezetek szövetsége panaszkodott az megegyezett ár miatt, mivel szerintük az túl alacsony a jelenlegi paradicsomsűrítmény-árakhoz viszonyítva – írja a nak.hu. Felszólították a tartományi kormányt, hogy avatkozzon be a dohány- és az ipariparadicsom-ágazat szabályozása érdekében, és azzal fenyegetőztek, hogy

a feldolgozásra szánt paradicsom árának tárgyalási eljárásáról jelentést tesznek az extremadurai versenyhivatalnak, mivel a Conesa csoport elég nagy ahhoz, hogy országosan befolyásolja az árakat.

A szervezet ugyanezeket az állításokat terjesztette az előző szezonban, kevés eredménnyel. Az ipar képviselői rámutattak, hogy ez egy kicsi és új szervezet, és a termelőknek csak kis részét képviseli.

Ha igaz lenne, hogy a Conesa elég erős a nyersanyagot érintő tárgyalásokban, akkor más meghatározó paradicsom-feldolgozó országokban, mint például Kalifornia és Olaszország, sem tárgyalnák meg az árakat a feldolgozókkal, hanem egy árban egyeznének meg a termelők országszerte – hangoztatták.

– Szerződéseket írunk alá és egyetlen feldolgozó sem kötelezheti a termelőket az ár elfogadására. Az ipar tárgyal, aki egyetért aláírja, aki nem, az nem írja alá

– jelentette ki egy feldolgozó képviselője, hozzátéve, hogy a spanyol kormány nem avatkozhat bele és nem szabhatja meg az árat a szabad piacon.

Az ipariparadicsom-készletek alacsonyak az országban, néhány feldolgozó jelezte, hogy a 2019-ből áthozott áru nagy részét már értékesítették.

– Termékek elérhetősége nagyon alacsony – mondta egy érintett. – A kereslet növekszik és ezért várhatóan a 2020-as szezon kezdő árai is magasabbak lesznek.

Egyes források szerint a 28/30-as paradicsom sűrítmény ára 10 euróval növekedett, ami 720-750 €/tonna árat jelent, valamint 850-900 €/t a 36/38-asnak.

A felkockázott paradicsomot 380 €/tonna körüli áron adják, míg a pépet 350 €/tonnáért. A termelési mennyiségnek a 2019 évihez közelinek kell lennie, mint Olaszországban és Kaliforniában, ami megerősíti az iparág szándékát, hogy a kínálatot a kereslet azonos szintjén tartsa.

Forrás: nak.hu