0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az autonóm technológia segíthet a drónoknak elkerülni a légi forgalmat

A tesztelés azt mutatja, hogy a drónok autonóm technológiát használva elkerülhetik a többi légi járművet, vagyis biztonságosan működhetnek - adja hírül a futurefarming.com. A Virginiai Műszaki Főiskola és a NASA az utóbbi egy évben együtt tesztelték azon technológiákat, amely lehetővé teszik drónok számára a közeli repülőgépek érzékelését, és azt, hogy kitérjenek az útjukból.

A technológiákban optikai érzékelők, akusztikus érzékelők és radar is helyet kapott. A több repülő objektum érzékelése azonban csupán a kirakós egyharmada: a rendszernek képesnek kell lennie a nem biztonságos körülmények felismerésére és a megfelelő elkerülési manőver irányítására is.

„Eljutottunk arra a pontra, ahol ez a három elem – az észlelés, riasztás és elkerülés – elég megbízható ahhoz, hogy egy rendszerbe lehessen integrálni és jó eredményeket kapjunk a tesztelés során”

– mondta John Coggin, a projektet felügyelő főmérnök.

Ahhoz, hogy az ígéretes rendszert kipróbálja, a kutatócsoport felépített egy multirotoros drónt, amelyet egy csúcstechnológiájú radarral és a NASA ICAROUS nevű észlelési és elkerülési szoftverrendszerrével szerelték fel.

A tesztüzemben a csapat számos lehetséges találkozási forgatókönyvet készített a drón és a „betolakodó” repülőgépek – egy másik drón vagy egy Cessna kisgép – között, amelyben a „betolakodó” a drónhoz túl közeli útvonalon repült.

Ha a radar és a navigációs algoritmusok sikeresen működnek együtt, akkor a drón elmozdul az útból, hogy megőrizze a hokikorong alakú pufferzónát, amely biztonságos távolságot határoz meg a saját és más repülőgépek között.

„Amikor első alkalommal hagytuk, hogy a drón autonóm manővert hajtson végre, nagyon izgatott voltam” – emlékezett vissza Coggin. – „A NASA ICAROUS szoftver egy „szelíd” manővert parancsolt, hogy a drón maradjon távol a személyzet által kezelt repülőgéptől, és a drón úgy viselkedett, ahogy kellett.”

Amikor a csapat később feldolgozta az adatokat, megmérte a behatolók és a drónok közötti legkisebb megközelítési távolságot, és összehasonlította a betolakodók helyzetére jelentett radar koordinátáit a saját GPS-rekordokkal, ez pedig megerősítette a teszt sikerét.

A tesztelés rávilágított néhány további teendőre a „felismerni és elkerülni” technológiával kapcsolatosan, amikor azt összetett valós környezetben használják, és a további munka lehetőségeire is – például javítani kell azon, hogy az integrált rendszer képes legyen a hamis célok azonosítására és elutasítására is

A munka folytatódik a radar és az algoritmusok képességeinek és megbízhatóságának javítása érdekében, hogy a technológia mielőbb a gyakorlatban is használható legyen.

Forrás: futurefarming.com