0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nincs újabb afrikai sertéspestis kitörés Görögországban

Február elején egy görög, kis háztáji gazdaságban elpusztult egy hízó, amelyről a vizsgálatok kiderítették, hogy fertőzött volt az afrikai sertéspestis vírusával. Az eset óta nem volt újabb kitörés az országban, a szakemberek egyetlen, a vírus jelenlétére, terjedésére utaló jelet sem találtak azóta.

Egy észak-görögországi falu, Nikoklia kis gazdaságában, ahol összesen 32 sertést hizlaltak február 3-án az egyik állat elhullott. Az állategészségügyi vizsgálat kimutatta, hogy a hízó az afrikai sertéspestis vírusával fertőződött meg, ez okozta a pusztulását. A hatóságok az eset után azonnal védőintézkedéseket vezettek be.

A háztáji gazdaság 3 kilométeres körzetében minden sertést leöltek, és a telep körüli 10 kilométeres sugarú körzetben szállítási tilalmat vezettek be.

Azóta intenzíven kutatják az afrikai sertéspestisre utaló jeleket, eseteket. Az Ypaithros görög mezőgazdasági portál szerint a megfigyeléseket már a kitörés helyszínétől mért 20 kilométeres távolságú területekre is kiterjesztették. A fokozott ellenőrzések április 6-ig folytatódnak.
A hírek szerint öt állatorvosokból álló csoport jár háztól házig, hogy felmérje a gazdaságokat és tájékoztassa a gazdálkodókat a védekezésről.
A görög hatóságok még mindig nem tudják, honnan került be a vírus az észak-görögországi kis gazdaságba. Mérlegelik mekkora a lehetősége annak, hogy a fertőzés vaddisznótól eredhetett, esetleg szennyezett takarmánnyal, élelmiszerrel vagy valamilyen fertőzött anyaggal való érintkezés útján, netán az illegális bevándorlók mozgásának következtében juthatott-e be a telepre.

A legvalószínűbb ok, mint a legtöbb helyen, az emberi hanyagság, figyelmetlenség.

Forrás: pigprogress.net