0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyetemi gyakorlat a vadasparkban

A Kárpát-medencében élő őshonos állatfajokat bemutató Budakeszi Vadaspark több hazai felsőoktatási intézménnyel ápol szoros szakmai kapcsolatot, az együttműködés keretében rendszeresen tartanak a parkban kihelyezett egyetemi órákat, előadásokat, gyakorlati foglalkozásokat. A legutóbb külföldi hallgatók vettek részt a parkban az állatok altatásával kapcsolatos szakmai gyakorlaton.

Az együttműködések megerősítik a Budakeszi Vadasparkban zajló szakmai munkát, amelynek tudományos hátterét az egyetemisták a kihelyezett órák, interaktív foglalkozások alkalmával ismerhetik meg. E mellett az ilyen alkalmak pályamodellként is szolgálnak a végzősök számára.

Az egyetemisták közül sokan választják szakmai gyakorlatuk helyszínéül vagy szakdolgozatuk témájául az így megismert állatkerteket, vadasparkokat.

A park szakemberei pedig az egyetemi előadások során tudnak számot adni gyakorlati tapasztalataikról és a Vadasparkban folyó szakmai munka elméleti hátteréről, amely a szakmai fejlődés, előmenetel lehetőségét kínálja számukra.

A Budakeszi Vadaspark számos agrár-, állatorvos- és természettudományi egyetemmel működik együtt, és a hazai intézmények mellett szakmai partnerei közt vannak külföldi egyetemek, valamint állatkertek és vadasparkok is.

Az elmúlt hetekben az Állatorvos-tudományi Egyetem 23 egyesült arab emirátusokbeli hallgatója vett részt gyakorlati képzésen a Vadasparkban, illetve a park munkatársai adtak elő a Szent István Egyetem általános és alkalmazott etológia óráján. A külföldi diákok dr. Sós Endre állatorvos vezetésével a Kárpát-medencében őshonos és betelepült állatokkal, illetve egzotikus fajokkal ismerkedtek a Vadasparkban.és különleges gyakorlaton is részt vettek. Megismerhették, milyen eszközökkel és módszerekkel altatják a gímszarvasokat, muflonokat, hogyan kell helyesen kezelni a fecskendőket, illetve az altatópuskát. Szakmai iránymutatás mellett gyakorolták a vérvételt és az oltást, megfigyelhették az állatok kezelés utáni ébresztését, továbbá azt is, hogyan kell szállítani a bódított egyedeket.

A Vadaspark szakemberei idén először a Szent István Egyetemen tartottak általános és alkalmazott etológia órát Tóthné dr. Maros Katalin egyetemi docens kurzusán. Burányi Virág – aki rendszeres előadónak számít ezeken az órákon –, Farkas Ádám, illetve a korábban a Vadasparkban állatgondozó-trénerként dolgozó Szilágyi Zsolt, a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársa a modern állatkertek szerepét (oktatás, kutatás, fajmegőrzés) ismertette. Az interaktív foglalkozáson beszéltek az állatkerti állatok tréningezéséről, a környezetgazdagításról, illetve a fizikai és mentális jólétre való törekvésekről. Az előadáson élő állatok bemutatására is sor került: a hallgatók egzotikus rovarokat (botsáskát, bütykös csótányt), illetve úgynevezett nemszeretem állatokat (az emberből viszolygást, irtózást kiváltó állatfajok, például patkányok, kígyók) láthattak az órán.

Forrás: Budakeszi Vadaspark