0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A bioetanol árak is nagyot zuhantak a koronavírus miatt

Az elkövetkező hónapokban a benzinfogyasztás becslések szerinti 15-20 százalékos visszaesése a kukorica alapú bioetanol gyártást is nagy mértékben negatívan befolyásolja majd. Az Egyesült Államokban a kukoricát feldolgozó bioetanol-ipar termelése akár 120-170 millió bushellel, mintegy 42-60 millió hecktoliterrel eshet a világméretű koronavírus járvány miatt.

„Ha a benzinfogyasztás a következő két hónapban olyan mértékben csökken, ahogy eddig, akkor a kukorica alapú bioetanol gyártás közel 120-170 millió bushellel esik vissza” – írta Todd Hobbs, Illinoisi Egyetem Mezőgazdasági és Gazdasági Tanszékének munkatársa március 16-án, a farmdocdaily weboldalon közzétett elemzésben.

Az Egyesült Államokban 10 százalékos arányban kevernek el bioetanolt a fogyasztott benzin szinte minden gallonjában.

Az etanol iránti kereslet visszaesése már korábban kezdődött, amelynek okai egyrészt a Trump Kormány gazdasági intézkedései, másrészt az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború következményeként, az USA kínai etanol exportpiacainak elvesztése.

Monte Shaw, az Iowa Megújuló Üzemanyagok Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új koronavírus miatti bizonytalanság negatív hatást gyakorol az etanol-üzemekre. Az egyik legsürgősebb dolog, amit meg kell vitatniuk, a dolgozók kérdése.

„Az üzemeknek fizetni kell az alkalmazottaikat, különben elmennek, és az efféle képzett munkaerőt, nem könnyű helyettesíteni”

– mondta.

Geoff Cooper, a washingtoni DC-ben működő etanol-érdekképviseleti szervezet, a Megújuló Üzemanyagok Szövetségének elnök-vezérigazgatója felszólította a Trump kormányt, hogy azonnali intézkedéseket hajtsanak végre az etanolüzemek széles körű leállításának megakadályozására.

„Iparunkat nemcsak a koronavírus által okozott gazdasági korlátok, hanem az olajárak háborúja, a folyamatban lévő kereskedelmi viták és az EPA kis finomítói mentességei is érintik” – mondta Cooper a március 16-án, hétfőn kiadott nyilatkozatban.

„Míg az energiaipiacon történt zavargásokra irányuló politikai válasz eddig nagyrészt a nyersolaj-termelők támogatására összpontosult, arra sürgetjük a kormányt, hogy ismerje fel a bioüzemanyag- és a mezőgazdasági nyersanyagpiacok nehéz helyzetét is.”

„Az etanol határidős árai az elmúlt napokban rekordmélységet értek el, mivel a koronavírus várhatóan rövid távon negatív hatással lesz a hazai és a nemzetközi üzemanyag-igényekre. Sok etanolüzem a bezárás küszöbén áll, ezért arra kérjük a Trump kormányt, hogy tegyen olyan lépéseket, amelyek méltányosan támogatják az összes folyékony üzemanyag-gyártó iparágat – köztük a bioetanol gyártókat is – ennek a példa nélküli piaci bizonytalanságnak és nyugtalanságnak idején” – nyilatkozta Geoff Cooper.

A közzétett jelentések szerint Brazília bioetanol-iparát is gazdaságilag súlyosan érintette az olajárak visszaesése, különösen az ország kukorica alapú bioetanol gyárait.

Forrás: agriculture.com