0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az „ezer évig” elálló száraztészta, avagy mi a helyzet a lejárati határidőkkel?

Egyes termékek valóban gyorsan romlanak, ám vannak olyanok, amelyek több évvel is túlélik a rájuk írt dátumot, amely szerint megőrzik a minőségüket. Amerikai szakemberek azt tesztelték, katasztrófa idején mely élelmiszerek jöhetnek szóba. A rizs például 30 évig fogyasztható.

Az élelmiszerek minőség megőrzési időtartama azt az időszakot jelöli, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.

Bár egyes élelmiszerek például a tőkehús, a friss hal, vagy egyes tejtermékek valóban gyorsan romlanak, és ez esetben nem szabad viccelni a dátumokkal, mert ezek a romlott termékek veszélyeztethetik az egészségünket.

Mások viszont hosszú ideig is elállnak minőségromlás nélkül, ilyen a rizs, a száraz tészta, a száraz hüvelyesek és magok, például bab, sárgaborsó, lencse, továbbá a liszt, a cukor és a só.

Amerikai szakemberek, azt tesztelték, hogy katasztrófa esetén mely élelmiszerek bizonyulnak a legjobban használhatónak. Kiderült, hogy a jól tárolt rizs 30 évig fogyasztható. Eközben a csomagoláson a hat hónapot jelölnek.

Vannak termékek, amelyek kissé tovább állnak felhasználatlanul a kamránkban, mint a címkén javasolt eltarthatósági idő, és a gyártó már nem garantálja, hogy a termék ugyanazt a minőséget fogja megtartani, mint amikor friss volt, de ez nem jelenti azt, hogy veszélyezteti az egészségünket. De meddig tudjuk biztonságosan felhasználni?

A liszt például – a fehér és a teljes kiőrlésű egyaránt – vészhelyzet esetén felhasználható legalább két évvel hosszabb ideig, mint amit a gyártók ajánlanak.

Az általam napokban vásárolt fehér liszten lévő dátum,2020 július vége. A sajtot sem kell feltétlenül kidobni, hiszen azok nem romlanak el, csak tovább érnek, és esetleg penész keletkezik a kérgükön, mint készítés során.

„Ezer évig” eláll a száraztészta, a szakemberek szerint a cukor, a méz és a só az elpusztíthatatlan kategóriába tartoznak, esetükben a lejárati időnek nincs jelentősége. 

A méz ugyan kikristályosodik, de hő hatására visszanyeri eredeti állagát.  A konzervekről ne is beszéljünk, hiszen több száz éves hajóroncsokból is hoztak felszínre ehető példányokat.

A Belga Szövetségi Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AFSCA) által közzétett adatok szerint szerint még egy évig, vagy akár annál is hosszabb időn túl is felhasználható például a kávé. A keksz, a reggeli gabonapelyhek, a chips is minimum további két hónapig is eltart. A sajtok is fogyaszthatók a lejárat után.  

Természetesen mindennek az alapja helyes tárolás, a legtöbb élelmiszerre vonatkozik, hogy száraz, hűvös, tiszta levegőjű helyen álljon, amíg fel nem használjuk, és a csomagolása sem sérülhet meg.

Ha úgy döntünk, hogy elfogyasztunk valamit a lejárati idő után, először mindig vizsgáljuk meg, hogy az illatuk, ízük és állagukban ne legyen változás.  Bármely negatív változást tapasztalunk, ami annak a jele, hogy romlani kezdett, mégis szabaduljunk meg tőle.

Ezek ismeretében csökkenthetjük az élelmiszer pazarlást is, hiszen az évente a világon termelt összes élelmiszer 1/3-a a szemétbe kerül. Eközben sok ember éhezik, vagy csak napi egyszeri étkezésre van lehetőségük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu