0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szigorodó előírások a paradicsomot károsító ToBRFV vírus terjedésének megakadályozása érdekében

A paradicsom barna termésráncosodását okozó Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, veszélyes károsító. Mivel nincs ellene hatékony növényvédelmi technológia és az általa okozott elváltozások eladhatatlanná teszik a termést, az EU Bizottsága szükséghelyzeti határozatot adott ki a vírus behurcolásának és terjedésének megakadályozása érdekében.

Bár magyarországi előfordulásáról egyelőre nincs tudomásunk, a többi uniós tagállamhoz hasonlóan, hazánkban is kötelező termőhelyi felderítést végezni a vírus jelenlétének megállapítása érdekében – írja a Nébih.

Fontos tudni, hogy az EU tagállamaként Magyarországon is növényútlevél kiadásához kötött a paradicsom és paprika – mint a károsító leggyakoribb gazdanövényei – ültetésre szánt szaporítóanyagainak (palánta, vetőmag) forgalomba hozatala.

Ez a dokumentum garantálja ugyanis, hogy – laboratóriumi vizsgálattal igazoltan – a palántát vírusmentes vetőmagból nevelték és a betegség tünetei sem észlelhetőek rajta, illetve a vetőmagként árusított tétel biztosan mentes a kórokozótól.

Amennyiben a hatósági szemlén vett minta laboratóriumi vizsgálata mégis fertőzött növények jelenlétét igazolja, az adott területen lévő összes gazdanövényt zárlat alá kell helyezni és a fertőzéssel érintett teljes növényállományt meg kell semmisíteni. Továbbá fertőtleníteni kell a fertőzés terjesztésére alkalmas eszközöket, a termesztő berendezést és a személyzet ruházatát.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében fokozott higiéniai előírásokat kell bevezetni a termesztési folyamatba.

Hasznos lehet, ha a fertőzési kockázat csökkentése érdekében a termesztők már előre óvintézkedéseket tesznek, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése.

A több európai országot érintő, újabb fertőzési esetek miatt a Bizottság, a tagállamok és a termelők egyaránt szigorúbb szabályozás előírását, valamint a termőhelyi felderítés volumenének növelését szorgalmazzák. Ennek érdekében a jelenleg hatályos szükséghelyzeti határozat1 szigorítása akár már idén áprilisban is megtörténhet.

Forrás: Nébih