0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Még mindig pótolhatjuk a lemosást – Növényvédelmi előrejelzés 13. hét

A még nem virágzó ültetvényekben, házikertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte-levélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.

Külön ki kell emelni a legkorábban szívogató levélpirosító almafa-levéltetvet és a ribiszke hajtászsugorító levéltetű kártételét, mert ezek látványos tüneteket produkálnak a növények levelein.

A csonthéjas termésű gyümölcsféléken, különösen a virágzó és virágzás előtti állapotban levő mandula-, kajszi- és őszibarackfákon

elengedhetetlen a moníliás virág- és hajtásfertőző betegség elleni védelem folytatása,

mert a kórokozó az esőmentes napok ellenére is támad. A virágzó fákon most kontakt és felszívódó készítmények kombinációja ad megfelelő védelmet, a zöldbimbós állapotú fákon most még a rezes és kontakt készítmények is hatásosak.

Az alma lehullott lombján áttelelt varasodás szaporítóképlete még nem szóródik, a mikroszkópos vizsgálatok szerint még éretlenek az aszkospórák.

Körtéseinkben március első napjaiban

megjelentek az első körtelevélbolha-imágók, a tojásrakás az elkövetkező napokban várható,

melynek kezdetéről a vesszők és a rügyek vizsgálatával lehet meggyőződni.

A szőlő még nyugalmi állapotban van, de a nedvkeringés már megindult, az elvégzett rügyvizsgálatok alapján nem tapasztalható rügykárosodás. Végezzük el a lemosó permetezéseket a szőlőben is az áttelelt kórokozók ellen réz- és kéntartalmú készítményekkel, az atka és az amerikai szőlőkabóca áttelelő tojásai ellen pedig olajos-kénes készítményekkel. Erdő melletti ültetvényekben tavaly sok kárt okozott az ékköves faaraszoló, ezért rendszeresen figyeljünk a rügykárok megelőzése érdekében.

Már várható a selyemfényű puszpángmoly áttelelt hernyóinak aktivizálódása,

ezért bukszusainkat alaposan és rendszeresen vizsgáljuk át, főként a bokrok belsejét.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet