0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kacsák a szőlőben: reszkessetek csigák!

Mintegy 1600 indiai futókacsát engednek nap mint nap szabadon a szőlőben a Vergenoegd Löw dél-afrikai borbirtok, hogy kártevőktől mentesítse az ültetvényt. A kacsák boldogan fogyasztják a csigákat és a rovarokat, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőben kevesebb rovarölő szert használjanak. A birtok szerint az indiai futókacsák gyorsabbak, mint más fajták, így sokkal hatékonyabbak fedik le a területet.

Az állatok a biológiai kártevőirtás fontos szereplői, így futókacsáik szerves részei a borok minőségének és a környezettudatos alapelveknek. Az első kacsákat a Helderberg-hegység és a False-öböl között elhelyezkedő birtokra még John Faure, az előző tulajdonos vitte, hogy tisztán tartsa a parkot a kártevőktől. Úgy gondolta, hogy hasonló munkák elvégzésére a szőlőben is felhasználhatók, ezért hat kacsát vásárolt egy dél-afrikai kiállításon és tenyészteni kezdte őket – derül ki a Daily Mail cikkéből.

Marlize Jacobs, a birtok jelenlegi borásza szerint a csiga a legrosszabb kártevő. Mint elmondta, a csiga egyszerre nagy számban érkezik éppen amikor a szőlő kezd hajtani, s néhány napon belül könnyen elpusztíthatják az egész ültetvényt. „Nem mi vagyunk az egyetlen birtok, amely kacsát használ növényvédelmi célra, de Dél-Afrikában nálunk van az egyetlen hely, ahol ilyen sok futókacsa „dolgozik”.

Az évek során néhány bortermelő kapcsolatba lépett velünk, akik a futókacsa tenyésztésébe akartak vágni, ám amint megtudták mekkora tőkebefektetés szükséges a megvalósításukhoz, nem is beszélve arról, hogy egy ilyen állomány felépítése sok évbe telik, meghátráltak.

Eddig nem találtak más hatékony megoldást a csigák elpusztítására a szőlőben, de ehhez sok kacsa szükséges.” A 17. századból származó birtokon a Runner Duck borcsalád mellett a borászat napi kacsaparádékkal is szórakoztatja a látogatókat, amelyek rendkívül népszerűek.

Forrás: daily mail