0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Amíg korábban természetes volt, hogy egy forgalmas napon szorosan sorakoztunk a kasszák előtt, ezt most egyáltalán nem ajánlják a szakemberek. Bármennyien is várakozunk a pénztárnál,

be kell tartani a minimum 1,5 – 2 méteres távolságot egymástól. Sok üzletben már padlómatricák jelzik a kívánt távolságot.

Mivel a koronavírus cseppfertőzés útján terjed, a távolságtartás sokat segít abban, hogy ne adjuk át a vírust egymásnak. Ugyanígy vigyázzunk az eladókra és pénztárosokra is.

Fontos az is, hogy korlátozzuk a boltban eltöltött időt, ezért már otthon készüljünk fel a vásárlásra:

készítsünk pontos bevásárló listát, hogy gyorsan és a célirányosan gyűjtsük össze a szükséges árukat. A nagyon tudatos vásárlók, még bolti útvonaltervet is készítenek:

ha a megszokott üzletükben vásárolnak, tudják, mi hol található, ezért csak azokat a részeket keresik fel a pontos bevásárló listával.

Csak azt érintsük meg, amit a kosarunkba teszünk, próbáljuk meg elkerülni, hogy bármit fölöslegesen megfogjunk.

Ahol engedik, a bolti kosarak helyett használjuk a saját kosarat vagy táskát.

A legtöbbet a bevásárló kocsikat és a fagyasztó pultok, szekrények fogantyúit érintik meg, ez szintén veszélyforrás a vírus-átadás szempontjából. Ez ellen használhatunk gumikesztyűt.  A kesztyű használata viszont csak akkor biztonságos, ha megfelelően el tudja távolítani használat után, mert ha nem, akkor a rajta lévő fertőzés átkerülhet a kezünkre. Vagy vigyünk magunkkal antibakteriális kézmosót, amit az érintés után azonnal használjunk.

A legbiztonságosabban bankkártyával fizethetünk, érintéses üzemmódban. A PIN kód nélküli vásárlás összeghatárát a napokban a bankok felemelték 15 ezer forintra.

Ha lehet, gyalog vagy saját autóval menjünk az üzletekbe, a tömegközlekedést ne használjuk most.

Nyilvános helyeken ne érjünk a szemünkhöz, a szánkhoz és az orrunkhoz, hazatérés után azonnal mossunk kezet.

A megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket mossuk le, a csomagolásra használt fóliát, papírt azonnal távolítsuk el a lakásból.

Aki biztosra akar menni, az fertőtlenítse le a bevásárló táskát, pénztárcát, bankkártyát és a kulcsokat is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint az élelmiszer nem lehet koronavírus-fertőzés forrása. Ezt nem csak a SARS COV-2 vizsgálatok, hanem a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatok is megerősítik. Továbbá a főzés és sütés, ha legalább 60 Celsius-fokon és 30 percig történik, elpusztítja a vírusokat. Biztonságos az élelmiszerek és készételek házhoz szállítása is. A csapvíz fogyasztása szintén nem rejt kockázatot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu