0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A fehér színű tojások kevésbé agresszív tyúkoktól származnak?

Egy téves hiedelem miatt a brit vásárlók évtizedek óta előnyben részesítik a barna színű tojásokat a fehér színűekkel szemben, a tojás színe az azt tojó tyúkok fajtájától függ. Általánosan fogalmazva, a fehér tollú tyúkok fehér tojást raknak, míg a barna színűek barnát, bár a fül színe megbízhatóbb indikátor.

A barna tojást tojó sötét fülű fajták – például a Lohmann brown – jellemzően agresszívebbek, így ezek csőrét naposcsibe korukban megkurtítják, hogy felnőtt korukban ne csipkedjék egymást, ugyanis egyes példányok még a kannibalizmusra is hajlamosak.

Jelenleg, a Nagy Britanniában az évi 944 millió angol fontot jelentő tojásipar 11 milliárd barna, de mindössze 45 millió fehér tojást állít elő, ami kevesebb mint 0,5 százalékát jelenti a piacnak.

A világ sok részén a fehér tojások számítanak standardnak, így az USA-ban a piac 93, Indiában pedig 92 százalékát képviselik.

Hollandiában mostanában váltottak át a barna tojásról a fehérekre, és egyes források szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 18 hónapra van szükség, hogy a brit tojásigény kielégítéséhez elegendő fehér tyúkot neveljenek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/dailymail.co.uk