0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.

„A virtuális piactér ötlete egy facebook poszt kapcsán merült fel – mondja Dobos Erika sajtkészítő, a Tárnoki Sajtműhely vezetője. Amikor tombolt a felvásárlási láz, olvastam egy bejegyzést, ami a kistermelők tevékenységére, annak folyamatosságára és kiemelkedő minőségére irányította a figyelmet. Ez alapján írtam a termelői és a személyes oldalamra, és javasoltam, gyűjtsük össze a helyi termelőket, hogy a tárnokiak jobban megismerjék, kitől milyen terméket tudnak folyamatosan beszerezni.”

Ahogy a sajtkészítő meséli, a poszt népszerűsége felülmúlta az addigi összes bejegyzéséét, több ezer embert ért el és rengeteg aktivitást váltott ki. Ekkor javasolta valaki, hogy csináljanak egy külön csoportot, ahol találkozhat a termelői kínálat és a vásárlói kereslet.

A csoportot Erika meg is alakította, a létszáma pedig 1 hét alatt elérte a közel 600 főt. A posztokban van, aki a saját portékáját, szolgáltatását kínálja: lekvárokat, savanyúságokat, van, aki palántákat, ki-ki házi tojást, tejet, kürtőskalácsot vagy akár horgolt játékokat, táskákat, saját készítésű tollat, szappanokat.

Mások meg épp azt írják ki, mire lenne szükségük. A minap valaki füstölt hús keresett, s végül a tagok a helyi, jó minőségű árut kínáló henteshez irányították.

„Itt megtalálhatja egymást az eladó és a vevő, aztán egymás között megegyeznek, hogyan jut el a termék A-ból B-be. A jelenlegi helyzetben ez a forma jó megoldást nyújt a biztonságos vásárláshoz és átértékelődik, mi az, ami valóban elengedhetetlen alapszükséglet, és mi nem.

Klasszikus értelemben vett piac Tárnokon nincs. Jelenleg egy kis közterületen jelenhet meg néhány árus. A virtuális piactér nagyságrenddel nagyobb lehetőséget ad és több is rajta a helyi termelő és vásárló”– hangsúlyozza a „piacgazda”.  

Ahogy azt a sajtkészítő hangsúlyozza, örömmel vették Nagy István agrárminiszter felszólítását a piacok újranyitására, várják, hogy helyben is így legyen. Ez a példa azonban azt mutatja, hogy a kényszer hozta virtuális piac működőképes – van tehát esély arra, hogy a korlátozó intézkedések feloldása után is sokan továbbra is itt keresik a helyben termelt, készült élelmiszereket, kézművestermékeket, illetve szolgáltatásokat.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu