0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mentsük meg az európai állattenyésztést!

A COVID-19 járvány kitörése és terjedése, valamint az azt követő, a megakadályozására a különböző kormányok által hozott intézkedések a kontinens legtöbb vendéglátó helyének hirtelen bezárását eredményezték. Ez viszont jelentős hatást gyakorolt e szolgáltatások beszálllítóira a mezőgazdasági szektorban.

A Copa és a Cogeca adatokat gyűjtött tagjaitól, amelyek azt mutatják, hogy a COVID-19 válság milyen hatással van a tej-, marha-, juh- és kecskeágazatra.

Ezen információk alapján számos levelet küldtek az Európai Bizottságnak, amelyben konkrét intézkedések bevezetésére szólítottak fel, és hangsúlyozták, hogy azokat a KAP költségvetésén kívül kell finanszírozni.

Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára kijelentette:

„Csalódottak vagyunk, hogy a Mezőgazdasági Különbizottság tegnapi ülésén nem született döntés a mezőgazdasági ágazat támogatásáról.

Ezekben a mindannyiunk számára megpróbáltatásokkal teli időszakban, a mezőgazdasági ágazat minden EU-polgár számára biztosítja a biztonságos élelmiszert. Ugyanakkor az ágazat jelenleg példa nélküli körülményekkel néz szembe a mezőgazdaságon kívüli tényezők miatt.

Miközben elismerjük az Európai Bizottság és a tagállamok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy biztosítsák a belső piac zökkenőmentes működését, megismételjük, hogy az állattenyésztési ágazatban további célzott piaci intézkedések szükségesek, ideértve a KAP költségvetésén kívül finanszírozott kivételes intézkedéseket is.”

Tejágazat – Jelenleg nagyon negatív a hangulat a tejpiacon, ahol az árak egy olyan évszakban csökkennek, amely csúcsidőszaknak számít. Számos tejtermék ára drámai módon csökkent, a tejpor ára például hirtelen az intervenciós szintre esett. Ez is hatalmas nyomást gyakorol a mezőgazdasági árakra.

Thierry Roquefeuil, a Copa & Cogeca tej- és tejtermékügyi munkacsoportjának elnöke rámutatott: „Nem engedhetjük meg, hogy az EU tejpiaca tovább romoljon. A tejtermelők és szövetkezeteik nem sokkal az előző válság után nem tudják elviselni egy újabb válság következményeit, nem hagyhatják őket egyedül. Az Európai Bizottság és a tagállamok felelőssége most cselekedni. A Copa & Cogeca felszólít, hogy még kellő időben indítsák be a szükséges intézkedéseket, egyebek mellett kezdjék meg az összes tejtermék magánraktározását is.

A tejpor, az összes sajt-, és vajfajta magántárolásának biztosítása, ideértve a bivalytej és/vagy a bivalytúró fagyasztott tárolását, jótékony hatással lenne az egész évi élelmezésbiztonságra. Fontos továbbá annak felmérése, hogy az iskolák bezárása milyen hatással volt arra, hogy a gyerekek megkapják a tej és tejtermékeket, és el kell kerülni a versenyjogi szabályokból eredő szükségtelen korlátozásokat ebben a vis maior helyzetben.”

Marhahús – Az európai marha- és borjúhúságazatot ugyancsak súlyosan sújtja a COVID-19 válság. Az élelmezési és vendéglátóipari csatornák elvesztésével az EU magas minőségű tőkehúskészletei, beleértve a borjúhúst is, elveszítették piacaikat és súlyos keresletcsökkenést tapasztaltak. Ez a költségek növekedéséhez és az árakban is elkerülhetetlen káros következményekhez vezetett.

Jean-Pierre Fleury, a Copa & Cogeca marha- és borjúhús munkacsoportjának elnöke rámutatott, hogy „A marha- és borjúhúságazat jelenleg a koronavírus járvány miatt rendkívüli körülményekkel néz szembe. A minőségi hús a teljes hasított test mennyiség 30%-át teszi ki, ezek az EU speciális állományaiból származó hasított testek. Ezen rendkívüli nehézségek ellenére olcsó marhahúst továbbra is importálnak a Mercosur országokból. A Copa & Cogeca szerint a rendkívüli körülmények kivételes intézkedéseket igényelnek. Ezért felhívjuk az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul döntsön a célzottabb kvótakezelésről. A minőségi tőkehús EU-behozatalát szankciók nélkül is fel lehet függeszteni.

Ezenkívül meg kell vizsgálni olyan piaci intézkedések aktiválását, mint a magánraktározási támogatást az egyes minőségi marha- és borjúhúsra vonatkozóan, valamint a KPSZ-rendelet által engedélyezett kivételes intézkedéseket. A következő mezőgazdasági miniszteri tanácsülésen pedig dönteni kell. Ez sürgős.”

Juh és kecske – A juh- és kecskehús mindig szezonális termék volt, ünnepi alkalmakkor fogyasztják. Sajnos a COVID-19 kitörése a fogyasztást súlyosan akadályozza. Az árak csökkenő tendenciát mutatnak abban az időben, amikor általában emelkedni szoktak. Ugyancsak jelentős nehézségek vannak a juh- és kecsketej-ágazatban egy olyan évszakban, amikor a juh- és kecsketej termelése növekszik.

Michèle Boudoin, a Copa & Cogeca juhügyi munkacsoportjának elnöke körvonalazta a nehéz helyzetet, kijelentve, hogy „Közeledik a húsvéti időszak, a koronavírus járvány miatt bezárták a szállodákat, illetve vendéglátóhelyeket. Ezt követően súlyos hatást tapasztalunk a juh-, kecske- és tejfogyasztásra.

A termelés szezonális jellege pedig azt jelenti, hogy nem lehet az év egy másik időszakára áttenni. Ugyanakkor az importált termékek beérkeznek az EU közös piacára abban az egyetlen időszakban is, amikor a piac bevételt hozhat a juh- és kecsketermelők számára.

A Copa & Cogeca ezért azonnali intézkedéseket kér az ágazat nehézségeinek enyhítésére. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a kvótamenedzsmentet, vizsgálja meg a juh- és kecskehús magánraktározásának aktiválását, fontolja meg, hogy rendkívüli intézkedéseket vezet be a költségek fedezésére, amennyiben az állatokat a gazdaságban tovább tartják, és hozzon létre magántulajdonú raktározási rendszert a juh- és kecskesajt, túró és tejpor tárolására. Meg kell vizsgálni a KAP rugalmasságát (a termelékenységi ráta és az állatállomány sűrűsége tekintetében).

Az EU kiskereskedelmi ágazatát ösztönözni kell az EU-ban termelt bárány- és kecskehús népszerűsítésére, hogy támogassa az EU juh- és kecskeágazatát a nehéz időkben.”

A Copa és Cogeca őszintén remélik, hogy az Európai Bizottság – a tagállamok támogatásával – komolyan megfontolja a szükséges intézkedéseket ezen magas színvonalú európai állattenyésztési ágazatok védelme érdekében.

Forrás: Copa & Cogeca Press Service