0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tisztul a levegő, de így marad?

A világjárvány leállítja a hagyományos erőműveket. Rekord csökkenés történik az üvegházhatású gázok kibocsátása terén. Noha ez még nem elegendő a Föld megmentéséhez, de minden bizonnyal megkönnyíti a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek megvalósítását a szén-dioxid kibocsátás további csökkentésére.

Ebben az évben a COVID-19 világjárvány a történelem legnagyobb energiaigény csökkenését fogja eredményezni, és a piac sokat fog változni, így látják a Nemzetközi Energiaügynökség szakértői.

A világjárvány 6% -kal csökkenti a globális energiaigényt ebben az évben, ez hétszer nagyobb visszaesés az energiapiacon, mint ami 2008-as nagy pénzügyi válság idején. Úgy tűnik, hogy Indiában állítják le a legtöbb erőművet.

A 6 %-os csökkenés az egész világot érintő becslés. Vannak országok, ahol az Ügynökség az energiaigény nagyobb csökkenését prognosztizálja, például az Egyesült Államokban 9%-ot, az Európai Unióban pedig 11 %-ot jósolnak.

Az energiaigény ilyen nagyarányú csökkenése ebben az évben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának rekordszintű mérséklését eredményezi, és ez akár 2,6 milliárd tonna is lehet. Noha ez még nem elegendő a Föld megmentéséhez, de minden bizonnyal megkönnyíti a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek megvalósítását a szén-dioxid kibocsátás további csökkentésére.

A Nemzetközi Energiaügynökség rámutatott arra, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának rekordszintű csökkenése az idei évben elsősorban a hagyományos hőerőművek leállításának a következménye. Hogy miért, ahhoz nem kell bonyolult elemzés. A nagy erőművek az energiaigény hirtelen csökkenése esetén túlterhelik a hálózatot, és ha szén vagy gáz üzemű blokkok termelik az áramot, azokat könnyű kikapcsolni, ráadásul

a megújuló energiaforrások már annyi áramot termelnek, hogy most könnyen kielégítik a jelenlegi kereslet nagy részét.

Az Ügynökség hangsúlyozza, hogy a környezetet károsító energiatermelés gyakorlatilag minden kulcsfontosságú piacon csökken – Indiában, Kínában, Európában és még az Egyesült Államokban is.

A hőerőművek kikapcsolása azt jelenti, hogy egyre nagyobb százalékban termelnek alacsony szén-dioxid kibocsátású forrásokból  származó energiát, vagyis az atomerőművekben, valamint a szél- és napenergia termelő telepeken.

A zöld energiaágazat fejlődését a folyamatos technológiai újítás ösztönzi, amely többek között a fotovoltaikus rendszerek és az energiatárolás árainak csökkenését eredményezi. Ugyanakkor a napelemek hatékonysága is növekszik.

Az Ügynökség becslései szerint az atom- és a zöldenergia ebben az évben a szükséglet mintegy 40%-át fogja szolgáltatni. A zöld erőművek tavaly több villamos energiát termeltek a világon, mint a széntüzelésű erőművek.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: gazeta.pl