0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gyilkos darazsak – egy újabb sorscsapás

Pandémia, ASP, madárinfluenza, Afrikában sáskajárás. Úgy tűnik ez kevés, az Egyesült Államokban gyilkos darazsak jelentek Washington államban. Ezek a szokatlanul hatalmas darazsak akár öt centiméteresre is megnőhetnek, szúrásuk, csípésük kegyetlenebb bármelyik más darázsénál. Ők a világ legnagyobb darazsai: az óriásdarázs.

A kutatók szerint az óriásdarazsak terjedése kifejezetten intenzív, a legnagyobb aggodalom pedig abból származik, hogy megtizedelhetik az amúgy is csökkenő tendenciát mutató amerikai méhpopulációt.

Az Ázsiából származó óriásdarazsak ugyanis arról ismertek, hogy jelentős méhkolóniákat képesek elpusztítani, ez az ismérvük valóban aggodalomra adhat okot az amerikai méhállomány vonatkozásában.

Az egyelőre rejtély, hogyan jutottak az óriásdarazsak az USA-ba, vélhetően kereskedelmi szállítmányok által. További aggodalomra adhat okot az is, hogy Japánban például évente 30-50 ember hal bele óriásdarázs-csípésbe, de Kína egyik tartományában is egy év alatt 42 ember esett áldozatául az óriásdarázsnak.

Az entomológusok felhívják a figyelmet, hogyha az Amerikába létrejött – jelenleg – kisebb, de terjedni látszó populációt sürgősen nem irtják ki, akkor évekkel később nem is lesz erre esély.

Egyelőre még csak kétszer találtak dolgozó darazsakat a washingtoni Blaine mellett, amiből arra következtetnek, hogy valahol a közelben lehet a fészkük. A szakemberek a tavasszal kirepülő királynőket keresik elsősorban, nehogy újabb kolóniákat alapítsanak.

A terv az, amennyiben sikerül élve elfogni a darazsakat, hogy rádiós nyomkövetőket helyeznek rájuk, majd visszaengedik őket a természetbe, hogy elvezessék a szakembereket, az amúgy földbe ásott üregekben kialakított kaptárokhoz.

Másik alternatívának az is felmerült, hogy hőszenzorokkal próbálnak az erdő talajába a fészek nyomára bukkanni.

Ne adj Isten, ez a rovar a későbbiekben Európában is felüti a fejét, az már lassan több lenne, mint bibliai sorscsapás… Reméljük erre nem kerül sor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu