0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A varroa-atka nem csak a méheket fertőzi meg vírusokkal

A varroa-atka 2007/2008-ban került a hawaii Big Island-re, ahol olyan vírusokat találtak darazsakon, melyek főként a méhekben fordulnak elő, és melyeket a varroa-atka közvetít a méhek felé.

A Deformált Szárny-Vírus (DWV) a varroától függetlenül világszerte előfordul a méhekben, és többféle variánsa létezik. Ez a vírus azonban dongókat is megfertőz, és más rovaroknál is kimutatták már.

A hawaii kutatás középpontjában lévő darázsfaj (Vespula pensílvanica) a vírust a méhektől közvetve vagy közvetlenül kaphatta el.

Big Island-en a kutatók számára lehetővé vált, hogy mind a varroa megjelenése előtti, mind pedig az azutáni helyzetet tanulmányozzák és összehasonlítsák.

A szakértők a varroa megjelenése után több kórokozót találtak a méheken, mint előtte. De voltak olyan kórokozók, melyeket a méheken és darazsakon először a varroa szigeten való megjelenése után tudtak csak kimutatni.

„Ezek az első leírások a nyugati darazsak esetében” – magyarázza Erik Wilson Rankin, a kaliforniai Riverside Egyetem kutatója – „És még nem tudjuk, hogy ezeknek a törzseknek milyen hatásai lesznek a darázsfajra.”

A kutatók azt feltételezik, hogy a darazsak a méhekre való vadászat során fertőződnek meg a vírusokkal.

A varroa nem közvetlenül fertőzi meg a vírussal a darazsakat, hanem a kaptárban való rablás során illetve a virágokon. De maguk a darazsak is tovább adhatják más fajoknak. Ez lehet a magyarázat arra, hogy helyi vadméheknél is kimutathatók ugyanazok a vírusok, melyeknek eredetileg a háziméh a gazdája.

A teljes tanulmány itt olvasható.

Ajánljuk még: Vírusok, baktériumok, méhbetegségek című cikkünket, melyben egy virológussal beszélgettünk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu