0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

A holland pigbusiness.nl portál szerint az amerikai ASP oltás nem okozott globális eufóriát, és más országok óvatosak ezzel a megoldással kapcsolatban, valamint a hatályban lévő törvények miatt a terméket valószínűleg nem fogják használni Európában és Kanadában.

Az amerikai oltás mesterségesen tenyésztett és speciálisan meggyengített vírusokon alapul, amelyek egészséges állatokba történő beinjekciózás után immunitás kialakulásához vezet.

Az élő állatokon végzett tesztek eredménye nagyon biztató, mivel a vakcina a sertések számára biztonságosnak és hatékonynak bizonyult ASP elleni védelemben.

Figyelemre méltó, hogy a vakcinázott állatok jól viselték az eljárást, és még lázuk sem volt.

A probléma azonban az, hogy egy későbbi vizsgálat esetén nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a sertés testében levő antitestek oltás következtében jelentek meg vagy valós fertőzés következménye.

Ezen túlmenően a vakcinaként használt vírus, bár legyengített, de még élő, amely új alanyt keres. Ezen okok miatt nem tűnik lehetségesnek a vakcina bevezetése Kanadában vagy Európában, mert ellentétes a törvényekkel, például az élelmiszer biztonsággal, és aggályokat vet fel a következményekkel kapcsolatban.

A tudósok évek óta keresnek egy úgynevezett marker vakcinát sertéspestis ellen, és jelenleg kutatásokat végeznek a világ minden táján. Egy ilyen marker vakcina alkalmazásával egy teszt során egyértelműen kiderül, hogy nem betegek a vizsgált állatok, vagyis oltottak. Ez lehetővé tenne egy világméretű megállapodást a sertések ASP elleni oltásáról, kereskedelmi korlátozások nélkül, és egyszerűsítheti a sertéspestis elleni küzdelmet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu