0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mindig friss gomba a sátorból

Könnyebb gombát termeszteni, mint értékesíteni – mondja Dancs Kornél, pedig az ő fehér csiperkéi ennek ellenére is kedveltek és keresettek. A vásárlók tudják, hogy nála mindig, egész évben friss árut kapnak.

• Végzettsége az agráriumhoz köti, az ágazatban dolgozik. Jól is érzi magát benne?

– Keszthelyen érettségiztem és szereztem meg a mezőgazdasági áruforgalmi technikus képesítést, az azóta sajnos megszűnt Nagyváthy János Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Később a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdasági Karán végeztem agrármenedzserként. Cserszegtomajon élek feleségemmel, aki agrármérnökként végzett Mosonmagyaróváron.

Korábban dolgoztam szolgáltató vállalkozásnál, kereskedelemben, településüzemeltető vállalatnál, de végig benne volt a levegőben, hogy végzettségünkből eredően az agráriumban fogunk kikötni, csak meg kellett találnunk a megfelelő közös tevékenységet.

Eleinte, még a munkahelyünk mellett, őstermelőként ter­mesztettünk paprikát és uborkát hideghajtatásban és szabadföldön. Pár év után, mivel folyamatosan növekedett termelésünk volumene, könnyű volt a döntés, hogy a jövőben csak a mezőgazdaságban dolgozzunk.

• Miért döntöttek a gomba mellett? Hogyan indították el a termelését, milyen beruházásra és egyéb teendőkre volt szükség hozzá?

– Nekem régi elképzelésem volt a gombatermesztés, és a fiatal mezőgazdasági termelők elindulásához nyújtott támogatási pályázat tette lehetővé elképzelésem megvalósítását. A sikeres pályázat adta a kezdőtőkét, amivel el tudtunk indulni. Mivel zöldségféléket már termesztettünk fóliasátorban, ezért a gombatermesztést is termesztősátorban képzeltem el. A kivitelezés előtt sikerült eljutnunk pár több évtizedes tapasztalattal rendelkező termelőhöz, mindegyikük segítőkész volt.

• Mennyire volt nehéz a termelés beindítása és folyamatossá tétele, ha eközben piacot is kellett szerezniük?

– A kezdetek óta egyetlen helyről, egy töki üzemből vesszük a harmadik fázisú komposztot. Az évek során velük kialakított közvetlen kapcsolat is segített abban, hogy a kezdeti egyetlen terem után ma már hat teremben termesztünk gombát. Ez lehetővé teszi a vásárlók folyamatos ellátását, és az értékesítési csatornák folyamatos bővítését is.

• Hogyan zajlik a gomba termesztése? Mennyi figyelmet igényel, szükség van-e „növényvédelemre”?

– A gombatermesztést szerintem nem lehet pusztán könyvből megtanulni. Én legalábbis a hibáimból tanultam a legtöbbet, vagyis tapasztalataim szerint nehéz tankönyvi sablonokat húzni erre a tevékenységre. Talán a legmodernebb termesztőházakban lehetséges. Ahány termesztő, annyiféle szokás. Saját magam járok el hetente akár kétszer is kb 200 kilométerre az alapanyagért, a termesztési forgó függvényében.

Miután helyére kerül a komposzt, elmegyek a közelünkben lévő tőzegbányába, ahol kimondottan gombatermesztéshez állítanak elő speciális takaróföldet. Amikor mindent beszereztem, megkezdődik a tulajdonképpeni termesztés, a takaróföld ráhordásával, elterítésével.

Fontos a takaróföld megfelelő vastagsága, hiszen ebbe a közegbe, jut fel a komposztból a micélium, hogy a tetején kifejlődjön a gombatest. Ha ez megvan, akkor napokon át öntözzük. Az öntözővíz mennyiségét megint nehéz meghatározni, mert függ például a beérkezett komposzt víztartalmától is. Egyedül ekkor, öntözéskor van lehetőség a betegségek elleni védekezésre. A kártevők ellen fénycsapdával lehet védekezni. Ezután következik az átszövetés, majd a sodratás, amit újabb öntözési ciklus követ. Ezzel befolyásolható az első hullám terméseredménye. A takarás utáni 17–18. napon kezdhető meg a gomba szedése, amit hetente lehet ismételni. A második és a harmadik hullám előtt ismét öntözök. Egy hullám általában három napig tart, minden nap szedjük a gombát. A teljes termésmennyiség jelentős részét az első hullám adja, a következő hullámokban nagyjából mindig feleződik a termés. A harmadik hullám után a komposzt kikerül, ezt a terem alapos takarítása és fertőtlenítése követi. A letermett komposzt kiskertekbe kerül, ahol trágyaként hasznosítható.

A jó termés érdekében számos dologra oda kell figyelni. A levegő hőmérséklete, a páratartalom, a komposzt hőmérséklete, a szén-dioxid-szint és ezek megfelelő aránya a legfontosabbak.

Bármelyik tényező megváltoztatása hatással van a többi tényezőre, vagyis a kölcsönhatások következtében a legkisebb változtatás feltételezett hatása is megsokszorozódhat a termesztésben. Ezért folyamatosan figyeljük a komposzt reakcióit. A nálam működő rendszerben minden napra jut gombaszedés valamelyik termőhelyiségben, ezen felül vagy alapanyag-beszerzésen vagyok, vagy értékesítek, vagy a portékát szállítom ki. Tehát a napi menetrend nem állandó. Elmondható, hogy egy hét alatt a termesztéssel kapcsolatos összes munkafolyamat felmerül a rotáció miatt.

• Mit kell tudni az önök által termelt gombáról? Milyen tulajdonságai vannak és milyennek kell lennie?

– A csiperkegomba magas vitamintartalmú, jótékony hatású, tápláló, koleszterinmentes. A termesztésben az a célunk, hogy extra minőségű, tartalmas terméket biztosítsunk a vásárlóknak.

• Mi a különbség az ön által termesztett és a multiknál kapható gomba között?

– A Magyarországon komposztot előállító cégek bőven el tudják látni a hazai termelőket alapanyaggal. Mindenki ugyanonnan indul, ezért elmondható, hogy kistermelő lévén, a termék előállítása során több figyelmet tudok fordítani az egyes termesztőhelyiségekre. Ennek köszönhetően sok pozitív visszajelzést kapok a vásárlóimtól, azt mondják, ízletesebb ételeket tudnak készíteni belőle.

Van olyan vásárló, aki minden más zöldséget kereskedőtől vásárol az éttermébe, de a tőlem vásárolt csiperke­gombához ragaszkodik.

Némi túlzással, én a termesztősátorból tudom árulni a gombát. Ezt az ellátási lánc végén lévő multik friss termék esetén nem tudják kivitelezni.

• Magyarországon és a lakóhelye közvetlen környékén mennyire kelendő manapság a gomba?

– Pár évtizeddel ezelőtt volt egy időszak, amikor nagyon kedvelt volt idehaza a csiperkegomba. Ennek lecsengése óta két időszaka van az évnek, amikor nagyon keresett árucikké válik, húsvétkor és karácsonykor. A böjti időszak étrendjébe is jól beilleszthető. Sokféle elkészítési módja van, és mivel egész évben lehet termelni, nálunk folyamatosan megtalálható.

• Hogyan árusít? Mit kell, mit tud tenni annak érdekében, hogy minél több vásárlóhoz eljusson a gombája?

– A kis- és nagykereskedő partnereim mellett környékbeli éttermek és szállodák is megkerestek, hogy szívesen dolgoznának helyi alapanyaggal. Örömmel vállalom a közvetlen kiszolgálást, továbbra is nyitva áll előttük a kapu. Az értékesítési struktúrán most változtatni kellett a világjárvány miatt.

A lakosság körében eddig szájról szájra terjedő vásárlási lehetőséget közösségimédia-kampánnyal erősítem, ott teszem közzé, hogy mikor és hol lehet közvetlenül tőlem vásárolni friss csiperkegombát.

Jelenleg Cserszegtomajon és Zalaváron lehet a meghirdetett állandó időpontban vásárolni, de további helyszíneken is tervezem a megjelenést.

• Meg lehet élni a gombatermesztésből?

– A több lábon állás jó, de a paprikatermesztésre is szükség van mellette. Azt szoktam válaszolni erre a kérdésre – mivel van összehasonlítási alapom –, hogy a gombatermesztésnek magasabb az önköltségi ára, mint a zöldségféléknek, ezért adott jövedelmet sokkal több gomba megtermelésével lehet elérni, mint paprikáéval. Szóval, a gombát könnyebb termeszteni, mint értékesíteni.

• Mik a tervei?

– A gombatermesztés elindítása óta folyamatosan növelem a termesztés volumenét, évről évre új termesztősátrat építek, de nem célom akkora termelővé válni, hogy egy multinak is be tudjak szállítani, vagy hogy a nagybani piacon megjelenjek.

A fenntarthatóság érdekében inkább a helyi igények maximális kiszolgálása a cél, a lakossági és a gasztronómiai megrendeléseké egyaránt.

Mivel a termesztés energiaigénye viszonylag magas, szeretném az energia minél nagyobb részét napelemek segítségével előállítani, lehetőleg pályázati forrás felhasználásával. A kkv-s pályázatoknál eddig sajnos nem találkoztam olyan kiírással, ami ránk is vonatkozna. Remélem, lesz majd ilyen.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság