• Végzettsége az agráriumhoz köti, az ágazatban dolgozik. Jól is érzi magát benne?
– Keszthelyen érettségiztem és szereztem meg a mezőgazdasági áruforgalmi technikus képesítést, az azóta sajnos megszűnt Nagyváthy János Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Később a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdasági Karán végeztem agrármenedzserként. Cserszegtomajon élek feleségemmel, aki agrármérnökként végzett Mosonmagyaróváron.
Eleinte, még a munkahelyünk mellett, őstermelőként termesztettünk paprikát és uborkát hideghajtatásban és szabadföldön. Pár év után, mivel folyamatosan növekedett termelésünk volumene, könnyű volt a döntés, hogy a jövőben csak a mezőgazdaságban dolgozzunk.
• Miért döntöttek a gomba mellett? Hogyan indították el a termelését, milyen beruházásra és egyéb teendőkre volt szükség hozzá?
– Nekem régi elképzelésem volt a gombatermesztés, és a fiatal mezőgazdasági termelők elindulásához nyújtott támogatási pályázat tette lehetővé elképzelésem megvalósítását. A sikeres pályázat adta a kezdőtőkét, amivel el tudtunk indulni. Mivel zöldségféléket már termesztettünk fóliasátorban, ezért a gombatermesztést is termesztősátorban képzeltem el. A kivitelezés előtt sikerült eljutnunk pár több évtizedes tapasztalattal rendelkező termelőhöz, mindegyikük segítőkész volt.
• Mennyire volt nehéz a termelés beindítása és folyamatossá tétele, ha eközben piacot is kellett szerezniük?
– A kezdetek óta egyetlen helyről, egy töki üzemből vesszük a harmadik fázisú komposztot. Az évek során velük kialakított közvetlen kapcsolat is segített abban, hogy a kezdeti egyetlen terem után ma már hat teremben termesztünk gombát. Ez lehetővé teszi a vásárlók folyamatos ellátását, és az értékesítési csatornák folyamatos bővítését is.
• Hogyan zajlik a gomba termesztése? Mennyi figyelmet igényel, szükség van-e „növényvédelemre”?
– A gombatermesztést szerintem nem lehet pusztán könyvből megtanulni. Én legalábbis a hibáimból tanultam a legtöbbet, vagyis tapasztalataim szerint nehéz tankönyvi sablonokat húzni erre a tevékenységre. Talán a legmodernebb termesztőházakban lehetséges. Ahány termesztő, annyiféle szokás. Saját magam járok el hetente akár kétszer is kb 200 kilométerre az alapanyagért, a termesztési forgó függvényében.
Fontos a takaróföld megfelelő vastagsága, hiszen ebbe a közegbe, jut fel a komposztból a micélium, hogy a tetején kifejlődjön a gombatest. Ha ez megvan, akkor napokon át öntözzük. Az öntözővíz mennyiségét megint nehéz meghatározni, mert függ például a beérkezett komposzt víztartalmától is. Egyedül ekkor, öntözéskor van lehetőség a betegségek elleni védekezésre. A kártevők ellen fénycsapdával lehet védekezni. Ezután következik az átszövetés, majd a sodratás, amit újabb öntözési ciklus követ. Ezzel befolyásolható az első hullám terméseredménye. A takarás utáni 17–18. napon kezdhető meg a gomba szedése, amit hetente lehet ismételni. A második és a harmadik hullám előtt ismét öntözök. Egy hullám általában három napig tart, minden nap szedjük a gombát. A teljes termésmennyiség jelentős részét az első hullám adja, a következő hullámokban nagyjából mindig feleződik a termés. A harmadik hullám után a komposzt kikerül, ezt a terem alapos takarítása és fertőtlenítése követi. A letermett komposzt kiskertekbe kerül, ahol trágyaként hasznosítható.
Bármelyik tényező megváltoztatása hatással van a többi tényezőre, vagyis a kölcsönhatások következtében a legkisebb változtatás feltételezett hatása is megsokszorozódhat a termesztésben. Ezért folyamatosan figyeljük a komposzt reakcióit. A nálam működő rendszerben minden napra jut gombaszedés valamelyik termőhelyiségben, ezen felül vagy alapanyag-beszerzésen vagyok, vagy értékesítek, vagy a portékát szállítom ki. Tehát a napi menetrend nem állandó. Elmondható, hogy egy hét alatt a termesztéssel kapcsolatos összes munkafolyamat felmerül a rotáció miatt.
• Mit kell tudni az önök által termelt gombáról? Milyen tulajdonságai vannak és milyennek kell lennie?
– A csiperkegomba magas vitamintartalmú, jótékony hatású, tápláló, koleszterinmentes. A termesztésben az a célunk, hogy extra minőségű, tartalmas terméket biztosítsunk a vásárlóknak.
• Mi a különbség az ön által termesztett és a multiknál kapható gomba között?
– A Magyarországon komposztot előállító cégek bőven el tudják látni a hazai termelőket alapanyaggal. Mindenki ugyanonnan indul, ezért elmondható, hogy kistermelő lévén, a termék előállítása során több figyelmet tudok fordítani az egyes termesztőhelyiségekre. Ennek köszönhetően sok pozitív visszajelzést kapok a vásárlóimtól, azt mondják, ízletesebb ételeket tudnak készíteni belőle.
Némi túlzással, én a termesztősátorból tudom árulni a gombát. Ezt az ellátási lánc végén lévő multik friss termék esetén nem tudják kivitelezni.
• Magyarországon és a lakóhelye közvetlen környékén mennyire kelendő manapság a gomba?
– Pár évtizeddel ezelőtt volt egy időszak, amikor nagyon kedvelt volt idehaza a csiperkegomba. Ennek lecsengése óta két időszaka van az évnek, amikor nagyon keresett árucikké válik, húsvétkor és karácsonykor. A böjti időszak étrendjébe is jól beilleszthető. Sokféle elkészítési módja van, és mivel egész évben lehet termelni, nálunk folyamatosan megtalálható.
• Hogyan árusít? Mit kell, mit tud tenni annak érdekében, hogy minél több vásárlóhoz eljusson a gombája?
– A kis- és nagykereskedő partnereim mellett környékbeli éttermek és szállodák is megkerestek, hogy szívesen dolgoznának helyi alapanyaggal. Örömmel vállalom a közvetlen kiszolgálást, továbbra is nyitva áll előttük a kapu. Az értékesítési struktúrán most változtatni kellett a világjárvány miatt.
Jelenleg Cserszegtomajon és Zalaváron lehet a meghirdetett állandó időpontban vásárolni, de további helyszíneken is tervezem a megjelenést.
• Meg lehet élni a gombatermesztésből?
– A több lábon állás jó, de a paprikatermesztésre is szükség van mellette. Azt szoktam válaszolni erre a kérdésre – mivel van összehasonlítási alapom –, hogy a gombatermesztésnek magasabb az önköltségi ára, mint a zöldségféléknek, ezért adott jövedelmet sokkal több gomba megtermelésével lehet elérni, mint paprikáéval. Szóval, a gombát könnyebb termeszteni, mint értékesíteni.
• Mik a tervei?
– A gombatermesztés elindítása óta folyamatosan növelem a termesztés volumenét, évről évre új termesztősátrat építek, de nem célom akkora termelővé válni, hogy egy multinak is be tudjak szállítani, vagy hogy a nagybani piacon megjelenjek.
Mivel a termesztés energiaigénye viszonylag magas, szeretném az energia minél nagyobb részét napelemek segítségével előállítani, lehetőleg pályázati forrás felhasználásával. A kkv-s pályázatoknál eddig sajnos nem találkoztam olyan kiírással, ami ránk is vonatkozna. Remélem, lesz majd ilyen.