0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

A lóbab (Vicia faba)  minden ősisége ellenére gyakorlatilag eltűnt a hazai táplálkozásból. Nem ismerjük, legfeljebb csak hallunk róla, és csak néhány elszánt gasztroblogger posztol néha egy-egy receptet. Valaha nálunk is termesztették, de manapság inkább csak takarmánynak alkalmazzák, pedig az íze zamatos, telet az élettani hatása pedig kiváló. Az amerikai származású étkezési bab  (Phaseolus vulgaris) megjelenésével nálunk feledésbe merült a lóbab.

A lóbab héját mindig el kell távolítani. Lehetséges, hogy ez okozta száműzetését a magyar konyhából, holott a babfélék kellemetlen utóhatásait, a felfúvódást és gázképződést a héj okozza.

Tehát a logika szerint pont ellenkezőleg kellett volna történnie, mégis a kényelem és az amerikai babfajták győztek.

A lóbab tulajdonságai és tápláló mivolta valószínűleg már a neolitikumban ismert volt. Az ókori Egyiptomban kultikus tápláléknak tekintették, gyakran a halottak mellé temették. A rómaiak a lóbabot megbecsülték magas tápértéke, könnyű szállítása és tárolása miatt, fogyasztásról a Biblia is beszámol. A mai világban közönséges növénynek tekintik, meglehetősen egyszerűen termeszthető, emellett nagyon pozitív hatással van más növények korábbi vetése miatt megterhelt talajra.

Érdemes az étrendünkbe beiktatni, magas fehérjetartalma miatt különösen azoknak ajánlható, akik vegetáriánus étrendet követnek és nem fogyasztanak állati fehérjét.

Folsav forrása, különösen értékes a várandós nők számára, vas és B12-vitamint tartalma miatt vérszegénység esetén ajánlott.  Csökkenti a vér koleszterin-szintjét, káliumban gazdag, és vasat, magnéziumot is tartalmaz valamint értékes rostokat. Ezek a tulajdonságai teszik alkalmassá, hogy  megakadályozza vagy késlelteti a  Parkinson kór, a vérszegénység, a vastagbélrák kialakulását és a kóros elhízást. Nem ajánlott viszont azoknak, akik köszvénnyel küszködnek, vagy allergiások a hüvelyesekre.   

Mit készítsünk lóbabból? Legfinomabb a zsenge, zöld lóbab, de szárítva is felhasználható. Remek leves, főzelék kerülhet az asztalra, frissen pedig salátákat és krémeket készíthetünk belőle. 

Érdemes tudni, hogy néhány perces főzés utána héját el kell távolítani. Jól fűszerezhető, remek ízesítője a petrezselyemzöld, a kapor, a fokhagyma, a babérlevél, a citrom, a keleti fűszerek és az olívaolaj.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu