0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A 17 millió forintos borjú

50 ezer euróért, mostani euróárfolyamon átszámítva nagyjából 17 millió forintért adott el egy wagyu borjút egy németországi állattartó – számolt be a példátlan szenzációról az agrarheute.com szaklap.

Az ominózus 14 hónapos borjú Alsó-Szászországban született, a Michael Looschen, illetve édesapja, Karl Heinz Looschen által fenntartott, kifejezetten wagyu szarvasmarhákra szakosodott gazdaságban. A wagyu (magyarul vagjúnak is írják) egy Japánból származó, rendkívül exkluzív húsmarhafajta. A hús és a zsír aránya és egymáshoz képesti elrendezése, illetve a zsír alacsonyabb olvadáspontja teszi egyebek között rendkívül értékessé a húsát.

Ahogy az agrarheute.com agrárhírportál beszámol róla, a wagyu.de online árverésen 10 ezer euróért hirdették meg a borjút, majd

egymásra licitáltak a vevők, és mindössze öt percig tartott az aukció,

mire 50 ezer eurónál elhangzott a virtuális „senki többet, harmadszor”.

„Volt ennek a borjúnak egy teljes testvére, amelyet ugyancsak figyelemre méltó összegért, több mint 40 ezer euróért adtunk el, ezért őérte is magas árra számítottunk” – osztotta meg az online lappal Michael Looschen.

És hogy mi az a három ismérv, ami alapján be lehet árazni egy wagyu szarvasmarhát, az a beszámoló szerint a méret, a hús márványozottsága és a tejhozam (utóbbi azért lényeges, mert a sajátján kívül rendszerint több borjú táplálását is rábízzák egy anyatehénre). A Looschenék gazdaságában születő állatok pedig mindhárom feltételnek elsőrangúan megfelelnek, mivel

a fajta csúcsgenetikáját használják a tenyésztésben.

Jelenleg 500 wagyu szarvasmarhát tartanak, amivel már így is Németország legnagyobb ilyen profilú gazdaságának számítanak, de a közeljövőben meg szeretnék duplázni az állománylétszámot – olvastuk a cikkben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu