0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hamarosan indulnak a Vándortáborok – még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Az idei program indulása apropóján szervezett sajtótájékoztatón elsőként Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szólalt fel. Mint mondta, soha nem volt még olyan nagy szükség a Vándortáborokra, mint ebben a helyzetben, hiszen a gyermekek az elmúlt hónapokban nem élhettek közösségi életet, illetve a zöldterületeket is kerülniük kellett.

„Ezek a táborok eddig is rendkívül biztonságosak voltak, idén nyáron pedig különösen nagy figyelmet fordítunk az egészségügyi előírások betartására. Ezeket egy tájékoztatóban foglaljuk össze, s adjuk oda a szülőknek és pedagógusokat”

– magyarázta, felhívva a figyelmet arra is, hogy a táborozók egészségének biztosítása érdekében orvosi ügyeletet is biztosítanak. Az egyhetes táborok részvételi díja 28 ezer forint, mely minden költséget, így a szállást, az étkezést, a belépőket és a kerékpárokhoz, illetve hajókhoz szükséges felszerelést is tartalmazza. A kormánybiztos elmondta, az idei Vándortáborok kapcsán több újdonsággal is készülnek. A jól megszokott fotó- és novellapályázat mellett idén versíró pályázaton is részt vehetnek a gyerekek.

„Ehhez inspirációt adhat az a verseskötet, mely a következő hetekben jelenik majd meg, s amely kiváló magyar költők Vándortáborozásról szóló verseit fogja tartalmazni” – árulta el. Révész Máriusz hozzátette: a kezdeményezés honlapján (www.erdeivandor.hu) van még néhány üres hely, így aki korábban kacérkodott a jelentkezés gondolatával, annak minél előbb érdemes cselekednie.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, az Erdei Vándortáborok projektvezetője hangsúlyozta, míg tavaly hét, ezzel szemben idén már kilenc útvonalon vehetnek részt a táborozóik: a Zemplén, a Mátra, a Börzsöny, a Pilis, a Bakony, a Mecsek és a Vasi-Hegyhát mellett immáron a Vértes és a Zselic természeti és kulturális értékeit is megismerhetők lesznek. Szavai szerint ezen táborok alkalmával, „az év legzöldebb hetében” ezúttal is különösen fontos szerepet kap a környezeti nevelés, illetve törekednek arra is, hogy a gyerekek a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.

„Idén minden útvonal első csoportja faültetéssel indítja majd el a táborok sorát. Illetve azon táborozók nevében, akik lemondanak a csomagszállítás lehetőségéről, ősszel 1-1 fát ültetünk majd el” – tette hozzá.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség vándortábor-projektkoordinátora a többi közt arról beszélt, hogy a gyermekek számára vidám, játékos feladatok formájában hangsúlyozzák majd az egészségügyi előírások betartásának fontosságát. A Bringásvándorok idén immáron hét útvonalon járhatják be az országot, így eljuthatnak például a Felső-Tisza-vidékre, az Őrségbe, a Bükkhöz vagy éppen a Dunakanyarba is – a jelentkezők kedvükre választhatnak a könnyebb és nehezebb útvonalak közül. Idén először indulnak bringás vándortáborok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon.

A gyerekek idén nyáron már Zarándoktáborban is részt vehetnek. Virág Benedek, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája képviseletében arról beszélt,

a táborozók 111 kilométeres zarándoklaton vehetnek részt; egy nap körülbelül 20 kilométert gyalogolnak majd, megismerve a zarándoklás testi és lelki élményeit. Az út során Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés közösségéhez is ellátogatnak majd.

Ahogy az megszokott, ezúttal is lesz Vízivándor tábor: a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, a tokaji útvonalat pedig kiegészítették Felsőbereckivel és Sátoraljaújhellyel. Ezen kívül 90-120 kilométeres túrákkal várják a gyermekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon és a Körösök vidékén. Foltán László, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vándortábor-projektvezetője úgy véli, a Vándortáborok különösen jó alkalmat adnak a gyerekeknek arra, hogy kimozduljanak a szobából, hogy aztán életre szóló élményekkel gazdagodhassanak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu