0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Ellepték a sáskarajok Jaipurt, a rózsaszín várost, erről a város lakói szerdán videókat tettek közzé a közösségi médiában, amelyen látszik, hogy  a sáskák hogyan repülnek keresztül a városon. A Hindu című napilap beszámolót közölt arról, hogyan próbálják elűzni a jaipuriak  a rovarokat edények püfölésével, petárdák durrogtatásával. Az Indian Express emlékeztetett arra, hogy a sáskák utoljára a 90-es évek elején okoztak nagy pusztítást a városban.

– A sáskák rendszeresen megjelennek az országban, de ez a támadás rendkívüli mértékű. Ez a helyzet három évtizedenként egyszer fordul elő, és a lehető legrosszabb időpontban történik, amikor koronavírussal küzdünk

– mondta Soumitra Dasgupta, az indiai környezetvédelmi minisztérium tisztviselője.

A helyi hatóságok peszticidek permetezésével próbálnak csapást mérni a fákra települt sáskákra, ahol a rovarok az éjszakát töltik.

youtube://v/6ePv0rkSIiY

– Kedd este egy 6 km hosszú és 1 km széles hatalmas rajt pusztítottunk el,  de ezt követően a sáskák megváltoztatták viselkedésüket és a szokásosnál nagyobb magasságban mozognak, amit nagyon nehéz kezelni, mondta BR Kadwa, a Radzsasztáni Mezőgazdasági Minisztérium helyettes igazgatója.

Az sáskák első rajai India területén április 11-én jelentek meg. Előtte Irán és Pakisztán birkózott velük, de korábban Kelet-Afrika egy részét tarolták le. A Világbank 500 millió dolláros hitelkeretet biztosított Afrika és Ázsia 23 országát sújtó csapás leküzdésére.

A sáskák kordában tartását nehezítik a közelmúlt esőzései, amelyek számos országban ideális feltételeket teremtettek a kártevők szaporodásának, közrejátszott ebben például az Amphan ciklon, amely India keleti partjait hetes erősséggel sújtotta, mutattak rá az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) szakértői. A fiatal rovarok júniusban válnak falánk és telhetetlen felnőttekké, éppen akkor, amikor a gazdák megkezdik a betakarítást ezzel tovább súlyosbítva a válsághelyzetet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu