0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Miközben a városvezetők és várostervezők közösségi terekbe és rekreációs tevékenységekbe való befektetéssel – például kerékpáros infrastruktúra, sétálóutcák, parkok – próbálják fenntarthatóvá és élhetővé tenni városainkat, a Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

A kutatásban megkérdezett városlakók arról számoltak be, hogy a kertészkedés során hasonló érzelmi egyensúlyt, sőt boldogságot éreznek, mint amilyet kerékpározással, sétával vagy étteremlátogatással szoktak elérni. A 15 vizsgált tevékenység közül a házi kertészkedés volt az egyetlen, amellyel kapcsolatban a nők és az alacsony jövedelműek nagyobb elégedettségről számoltak be, mint a férfiak.

Ezt azzal magyarázzák, hogy kertészkedéssel megtermelt gyümölcsök és zöldségek nemcsak jól szolgálják az egészséges életmódot, hanem az előállításuk fizikai aktivitást igényel, ami elősegíti az érzelmi jólétet, és ami pozitív visszacsatolást jelent az egészséges magatartás követéséhez.

A kutatás szerint mindegy, hogy egyedül vagy másokkal együtt kertészkedik valaki, de a háztáji kertet művelők átlagos érzelmi jóléte magasabbnak bizonyult, mint a díszkertet művelőké.

A kutatás szerint a kertészkedés az öt legnépszerűbb tevékenység egyike az alapján rangsorolva, hogy a hobbijukat mennyire tartják értelmesnek az emberek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/environment.princeton.edu