0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

A szegedi Fácántanyán évek óta tartják ezt a vadnak tekinthető szárnyast. A gazdák udvarán, amikor vidéki kertes házba költöztek, eleinte csak házityúkokkal lehetett találkozni, később viszont már több baromfifaj népesítette be a területet. Idővel piacképessége és szépsége folytán a fácán kapta a főszerepet a tanyán. Korábban 11 fácánfajta is szaladgált a gazdaságban, sajnos ez a szám mára lecsökkent. Ennek ellenére a tenyészállat-értékesítés fedezi a baromfiudvar kiadásait. Jelenleg fácán mellett főként lúd, őshonos tyúkok és pulykák találhatóak az udvaron.

Helyigényes faj

A fácán helyigényes madár. Ha nincsenek csőrkarikázva vagy más módon csipkedés ellen ellátva, egyedenként 3-4 négyzetmétert szükséges biztosítanunk. Emellett megfelelő mennyiségű búvóhelyről is gondoskodnunk kell. Ha nincs meg az elegendő területméret, addig verik egymást, amíg a pusztulások révén ez nem alakul ki. A természetben egy kakashoz akár 6-8 tojó is társul, de zártan tartva 4-5 tyúk megfelelőbb arány. A természetben a tyúkok keresik fel a kakasokat március közepétől, majd április közepétől kotlanak. A kakasok nem tűrik egymást, csak télen egy rövid ideig. Nem szeret más fajokkal társulni, érdemes ezért elkülönítve tartani. Kifutóját fedni kell, hogy ne szökhessen el. Sajnos a szárnyak vágása nem megoldás, mert így is kimászik a fedetlen helyről.

A szűk teret, ólat nem kedveli, az éjszakát „felgallyazva”, magasabbra ülve tölti. A kifejlett egyedek szerencsére rendkívül szívósak.

A háztáji csibenevelés elég körülményes. Gépben keltetve 40-50 százalék a keltethetőség, tehát a tojások fele nem kel ki. A Fácántanyán hely hiányában géppel keltetnek. A tojások kelése 24 napra várható. A csibék nagyon érzékenyek, emiatt sok elpusztul
6 hetes korig. Ezt kétféleképp lehet ellensúlyozni: ha gyűjtjük a tojást – fácántyúkonként 40-50 tojást remélhetünk évente –, vagy ha hagyjuk a tyúkot 8-12 tojásra elülni, és akkor akár – a tanya tapasztalata alapján – 80 százalékos kelési arányt is várhatunk. Lehetőleg hagyjuk megnőni a növényzetet férőhelyén, így nyugodtabban kotlik. A tyúkok évente csak egyszer ülnek el. A fácán gondos anya, utódait sokáig vezeti, viszont a csibéit vezető madarakat ajánlatos elkülöníteni. A fácántojás sokkal kisebb a tyúkénál, és könnyen törik, ezért csak kisebb tyúkokkal érdemes keltetni.

Ne keseredjünk el, ha eleinte nem boldogulunk a keltetéssel és a csibeneveléssel. Mindez nagy kitartást és tapasztalatot követel. A Fácántanyán több évbe telt, mire megtalálták mindenre a legjobb megoldást. Viszont a munka hosszú távon biztosan kifizetődik.

Nemzetközi kapcsolatokat is építhetünk

A fácán fehérjeigénye igen nagy, ami a csibékre és a növendékekre is fokozottan jellemző. Ezt fácán- vagy pulykatáppal legegyszerűbb kielégíteni az első 3 hónapban. Ha ez nem áll rendelkezésre, főtt tojás, túró és bogarászás is alkalmazható; a gilisztát és a csontit is nagyon szeretik. Később, 4-5 hónapos korban táplálékuk döntő részét a magvak és friss zöld teszi ki. A táplálkozása mellett ivóvízébe ajánlott vitamint keverni. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a kifejlett állatokhoz hasonlóan, a kicsiknek is nagy a helyigényük.

A kifejlett egyedek súlya kb. 1 kg, de ez fajtánként eltéréseket mutat. Általánosságban a tyúkok kisebbek, mimikri tollazatuk elrejti őket. Tehát a különféle színek kialakításához és fenntartásához elsősorban a kakas színét tudjuk alapul venni. A Fácántanya tapasztalata alapján a pennsylvaniai fajta élőtömege a 2 kilogrammot is elérheti, csibéi pedig a többi fajtához képest szívósabbak. Növekedése is meglehetősen gyors, tehát ha célunk a hústermelés, érdemes ezt a fajtát választanunk.

A fácán húsa igen száraz, így a levesen kívül más hagyományos étel készítésére nem feltétlenül alkalmas. A combjuk a pulykához hasonlóan szálkás. Mindezek ellenére megfelelő állományméret és marketing mellett jól eladható, keresett áru lehet, akár a vadászatra jogosultak körében is.

Ezért elmondható, hogy különféle színváltozatok tartásával és tenyészállat-értékesítéssel kiváló jövedelem­kiegészítés lehet a fácántartás. A vadászkutyák kiképzéséhez is keresett árucikk. A Fácántanyán sem a jövedelmezőség kérdésessége tette szükségessé az állomány csökkentését, hanem az időhiány.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy igényes állatról van szó. Hobbitartás esetén is nagy odafigyelést igényel, ha szaporítani szeretnénk. Viszont jól eladható nemcsak a tenyész­tojás, hanem a naposcsibétől a tenyészállatig minden életkorú madár, emellett kétségkívül a fácán az udvar díszét is képezi. Nem utolsósorban meg kell említeni, hogy könnyen tehetünk szert nemzetközi kapcsolatokra a különböző ritka színváltozatok, fajták tenyésztése során.

Forrás: Kistermelők Lapja