0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ráncfelvarrás a kertben

A kertek felújítására általában akkor lehet szükség, amikor tulajdonunkba kerül egy elhanyagolt porta, vagy ha valamilyen okból több éve elmaradtak a legalapvetőbb kerti munkák is benne. Ilyenkor a kert elvadul és egy természetes ökoszisztémához hasonlóan kezd kinézni. Ennek is meg van a szépsége, de egy kert mégis csak kultúrövezetnek számít: jó ha felfedezhető benne az emberi kéz munkája...

Öreg kert nem vén kert

Egy kert elöregedése nem azt jelenti, hogy a növények benne ne lennének ifjíthatóak. Egy idős kertből sokkal hamarabb lehet újra szép és termő területet varázsolni, mint ha tar vágás után újra telepítenénk mindent.

Egy elhanyagolt kertben elsőként a kimaradt munkafolyamatok kedvezőtlen hatásait kell megszüntetnünk. A fák, cserjék megifjítása mellett fontos a tápanyag utánpótlás is, hogy gyorsan felvehető tápanyagokkal lássuk el a területet, hiszen lényeges, hogy a metszések után az új hajtások gyorsan kifejlődjenek.
Az ifjítási folyamatot legjobb tavasszal, vagy nyárelején elkezdeni, mert ha nyár vége felé jut erre idő és ekkor kezdjük el a tápanyagok adagolását, akkor az adott évi vesszők nem fásodnak meg kellő képen, így fagykárokra számíthatunk a rákövetkező télen. Tehát nyár végén kezdett kertfelújításnál, a tápanyag utánpótlást hagyjuk következő tavaszra.

A több éve össze nem szedett lombot gereblyézzük össze, és komposztáljuk, vagy ez esetben semmisítsük meg. A gyepfelületre terítsünk vékonyan érett marhatrágyát, amit jól gereblyézzünk be – akár gyepszellőztetéssel egy menetben. Ennek híján gyepműtrágyával is végezhetjük a tápanyagok utánpótlását.

Tápanyagpótlás injektálással

Az idősebb fák, cserjék körül jó tápanyag-utánpótlási módszer az injektálás. Minden egyed mellett 3-5 helyen verjünk le 30-40 cm mélyen egy kihegyezett karót, majd kihúzva az így kialakult lyukba szórjunk valamilyen gyantaburkolt komplex, hosszú hatású műtrágyát. Ez lévén szabályozott tápanyag leadású, nem károsítja a gyökeret, és nagyon hatékony lesz, mert egyből a gyökérzónában fejti ki hatását.
Egy sok éve elhanyagolt kertben kórokozók, kártevők lehetnek jelen, ám idővel egyensúlyi természetes életközösség alakulhat ki, mert a károsítók ellenségei is megjelentek már a területen, ezzel szabályozva, részben visszaszorítva azok kedvezőtlen hatását. Érdekes, de egy pár éve elhanyagolt kertben több kórokozó és kártevő lehet jelen, mint egy tíz éve magára hagyottban.

A gyümölcsfák törzsének kérgét gyökérkefével tisztítsuk meg, ezzel az ott megbúvó rovarkártevőket tizedelhetjük meg. Ezután érdemes törzsmeszelést végezni, ami egyrészt elpusztítja a tisztításkor felszínre került kártevőket, másrészt véd majd jövő évben a kora tavaszi felmelegedéskor kialakuló fagylécek ellen.

Ne a magasban legyen szép

Az, hogy egy fa, vagy cserje elöregedett, nem azt jelenti, hogy nem ifjítható. A kultúrnövények metszést igényelnek. Ha ez elmarad, ágrendszerük felkopaszodik, tehát csak a napos részeken lesz élőlomb, alul lehullajtja leveleit. Ez dísznövényeknél nem előnyös, mert 2-3 méteres magasságban hiába szép a lombja, ha mi 1-2 méteres magasságban látjuk őt, ahol kopasz. Gyümölcsöknél hasonlóan kedvezőtlen a felkopaszodás, hiszen így nem elég 2 méteres létra a gyümölcsök szedéséhez, hanem 4-5 méteres kell.

A rendszeresen karbantartott növényeknél a metszés lényege a termőegyensúly kialakítása, a lombkorona jó napátjárhatóságának a biztosítása, ami a terméséréshez kell.

Elöregedett fák ifjításakor a fiatal földközeli hajtások kialakítása a cél, ha ez megvan, 1-2 év múlva már gondolhatunk a termésmennyiségre is. Tehát vágjuk le a törött részeket, és a vastag ágakból is az egymást keresztezőket. Cél, hogy a vágás alatt új vesszők fejlődjenek, másik, hogy a fény ide is behatolhasson, azaz az újonnan növő vesszők a fényhiány miatt már ne kopaszodjanak fel.

Díszcserjék esetén a föld felett 25-30 centiméter magasságban levághatjuk a teljes ágazatot tavasszal, így a gyökérnyakból új hajtásokkal ifjul majd meg a növény, igaz 1-2 évig virágzásra emiatt ne nagyon számítsunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu