0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

Az almafalisztharmat-fertőzés tünetei nem erősödtek, a korábban tapasztalt intenzív terjedés lelassult a mérsékelt meleg és a védekezések hatására.

Kedvezőbb körülmények között azonban ismét felgyorsulhat a fertőzés üteme.

Ugyanez vonatkoztatható a varasodásra is, a kezeletlen almaültetvényekben erősödtek a levéltünetek, másutt mérsékelt a fertőzés terjedése. Némileg visszaszorult a levéltetű jelenléte, most szórványos a hajtások fertőzöttsége.

Az almamoly rajzása az időjárási tényezőktől függően ingadozik ugyan, de folyamatosan repül a feromoncsapdákba.

Új jelenség, hogy rajzik az almafaszitkár és a kis almafarontó lepkéje a korábban is fertőzött, idősebb ültetvényekben.

Szilvában továbbra is rajzik a szilvamoly, bár az üteme már csökkenő mértékű. Ugyancsak intenzív a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly repülése, ez utóbbinak a napokban várható a rajzáscsúcsa. Általános a csonthéjas fák levéltetű-fertőzése, különösen is kiemelendő az őszibarack és a cseresznye. A zsendülésnek indult korai érésű cseresznyében már figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időre is a permetezésnél. A cseresznyelégy rajzása folyamatos ugyan, de mérsékelt az üteme. A széltől sérült és a terméketlen gyümölcsökön megjelent a moníliás gyümölcsrothadás, ami könnyen átterjedhet a többi gyümölcsre is.

A diófákon a szemölcsös és a nemezes gubacsatka tovább erősödő fertőzése mellett a leveleken és hajtásokon

megjelent a baktériumos rügy-, levél- és termésfoltosság is.

Az egyéb rovarkártevők közül kiemelendő, hogy az amerikai fehér medvelepke rajzása a végéhez közeledik, nemsokára kelnek az első hernyók. Továbbá rajzik a gyapottok-, a gamma-, a vetési és a C-betűs bagolylepke is.

Szőlőültetvényeinkben a lisztharmat levélfertőzés-tünetei mellett megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése, továbbá hamarosan várható a tarka szőlőmoly hernyóinak kelése is. A szőlőperonoszpóra első tünetei a kedvezőtlen csapadékviszonyok miatt továbbra sem jelentek még meg.

Puszpángtulajdonosok figyelem!

A selyemfényű puszpángmolyok többsége most még báb alakban van, néhány példány viszont már kirepült. A napokban várható az erősebb rajzás. Az elhúzódó rajzást érdemes feromoncsapdával megfigyelni, ez sokat segít a védekezés helyes időzítésében.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet