0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Dacoltak a koronával a spárgarajongók

Igaz, hogy az éttermi beszállítás nagyságrendje értékelhetetlenül alacsony volt az idén, hamar kiderült, hogy a spárga németországi rajongóit ez nem tántorítja el kedvenc zöldségüktől. Még mintegy három hét visszavan a spárgaszezonból, de nagyjából már leszűrhetők a következtetések.

A németországi gazdaszövetség, a DBV, röviden így értékelte a még nem teljesen lezárt szezont:  bár a gasztronómiát keresztülhúzta a járvány, a közvetlen értékesítés nagyon jól ment, viszont mintegy 30 ezer tonnát nem sikerült leszedni.

Hamar kiderült, hogy a spárgarajongók a bezárt éttermek mellett is

megtalálják a módját, hogy miként szerezhetik be a tavasz elmaradhatatlan zöldségét.

Ennek megfelelően elég jól fogyott a spárga, főleg közvetlen értékesítés alakult jól – számol be róla a DBV adataira hivatkozva a fruchthandel.de portál.

A spárgavásárlók hűsége ellenére sem sikerült azonban az összes spárgát betakarítani.

A járvány okozta körülmények miatt várhatóan mintegy 100 ezer tonna spárgával fogják befejezni az idényt a németországi gazdák, ami körülbelül 30 ezer tonnás elmaradás a tavalyihoz képest – kalkulál a DBV. Az árszint mindemellett stabil, és nagyjából megegyezik a tavaly ilyenkorival, szezon elején volt csak magasabb 10 százalékkal.

Németországban egyébként hatalmas a kultusza a spárgának, a fruchthandel.de cikke szerint fejenként átlagosan 1,4 kilogramm spárgát eszik meg a lakosság egy szezon alatt, és ezt több mint 80 százalékban fedezi a 22 ezer hektáros hazai termesztésük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu