0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rossz eredmények a koronavírus miatt

A világ második legnagyobb mezőgépgyártó-holdingja, a CNH Industrial (Case IH, New Holland, Steyr) 2020 első negyedévében 2,1 milliárd euró (2,2 Mrd USD) árbevételt könyvelhetett el, ami 9,9 százalékkal elmarad az előző év hasonló időszakában realizált árbevételtől.

A teljes konszern, a CNHi – aminek része az FPT (Fiat Powertrain Technologies) motorgyár, az építőgépgyártó üzletág és az IVECO haszongépjármű-gyártó (tehergépkocsik, buszok stb.) is – árbevétele pedig 5,1 milliárd euró (5,5 milliárd USD) volt ugyanebben az időszakban, ami 15 százalékkal kevesebb 2019 első negyedévének árbevételétől. A konszern nettó nyeresége 50 millió euróval kisebb lett, mint 1 évvel korábban.

A legnagyobb, 34 százalékos visszaesést az építőgépgyártó üzletág produkálta, ami Case és New Holland márkanév alatt is gyárt építőipari gépeket, főleg hidraulikus homlokrakodókat. Az árbevétel csökkenését egyértelműen a koronavírusnak tulajdonítja a vállalat menedzsmentje.

Hasonlóan rossz eredményt kénytelen elkönyvelni az AGCO-konszern is (Fendt, Massey Ferguson, Valtra, Challenger stb.), amelynek árbevétele az előző év hasonló időszakához képest 3,4 százalékkal, nettó nyeresége pedig 3,6 százalékkal kisebb lett 2020. első negyedévében. Az árbevétel csökkenése az EME régióban (Európa és Közel-Kelet) volt ez egyik legnagyobb, itt 8 százalékos a visszaesés. A teljes konszern nettó árbevétele 4,7 százalékkal csökkent az idei év első negyedévében az 1 évvel korábbihoz képest.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Eilbote 2020/20