0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több tízmillió méh pusztult el Horvátországban

Természeti katasztrófának nyilvánították a horvát hatóságok az észak-horvátországi méhpusztulást. A több tízmillió méhet érintő elhullás a gyanú szerint peszticidmérgezés, vagyis növényvédőszer okozhatta.

A Világgazdaság cikke szerint a méhészek a múlt héten fedezték fel a szőnyegszerű képződményeket alkotó elhullott rajokat Medzimurje (Muraköz megye) régiójában, a magyar határ közelében – számolt be az esetről a Bloomberg hírügynökség. Körülbelül 1150 méhcsaládot érintett az eset, a környékbeli méhészek harmada szenvedett súlyos veszteséget – közölte Zeljko Vrbos, a Horvát Méhészeti Szövetség elnöke. Mint mondta, arra gyanakodnak, hogy peszticid okozta az elhullást, de a vizsgálatok még folyamatban vannak, s így még semmit sem lehet biztosan mondani.

Marija Vuckovic mezőgazdasági miniszter azt mondta a horvát RTL televíziónak, hogy egy elemzés kimutatta, a rovarok nem valamilyen betegségben hatlak meg. Ugyanakkor az okot még ő sem tárta a nyilvánosság elé, megvárva a hatóságok egyértelmű válaszait.

Horvátországban körülbelül tízezren méhészkednek, nagyjából 500 ezer kaptárt fenntartva és évente mintegy 8000 tonna mézet termelve.

Forrás: Világgazdaság