0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az európaiak nem akarnak sem rovarokat, sem műhúst enni

Egy nemzetközi felmérés szerint a fogyasztóknak Európa-szerte szándékukban áll megváltoztatni az étkezési szokásaikat, de nem rajonganak a műhúsért és nem akarnak rovarokat enni.

Az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) a közelmúltban tette közzé annak a felmérésének az eredményét, amelyet 2019. októberben és novemberben készített.  Az átfogó kutatás során 11 európai ország (Ausztria, Belgium, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország) 11 ezer fogyasztóját kérdezték meg, amely során  az európaiak fogyasztói tudatosságának szintjét mérték fel.

Az interjúkban megkérdezték például, hogy mennyire tartja fontosnak az élelmiszer választást a környezetre gyakorolt ​​hatás vonatkozásában? Kíváncsiak voltak arra is, hogy szándékoznak-e korlátozni a vörös hús fogyasztását, vagy hogy a kormány mindent megtesz-e a fenntartható módon előállítható élelmiszerek érdekében?

Kiderült, hogy bár a fogyasztók nem látnak közvetlen összefüggést a saját étkezési szokásaik és a környezet állapota között, de

a legtöbb ember tisztában van az étkezési szokásoknak a környezetre gyakorolt ​​közvetett hatásával, és a fogyasztók kétharmada nyitott az étkezés megváltoztatására, ha az a környezetre pozitív hatással van.

A tanulmány készítői rámutattak arra, hogy a fenntarthatóbb étrend kialakítását megakadályozó tényezők például az ár, az ismeretek hiánya, a nem egyértelmű információk és a korlátozott választék.

A megkérdezettek több, mint 40 százaléka a környezeti aggályok miatt hagyott fel eddigi étkezési szokásaival vagy csökkentette a vörös hús fogyasztását. Ugyanakkor a válaszadók beismerték, hogy nem nagyon érdekli őket a laboratóriumban készített hús, azaz a műhús, és az ehető rovarok fogyasztása sem. Ehelyett inkább elfogadják a növényi „hamburgereket” és a vegetáriánus étrendet.

Azt is megállapították, hogy a fogyasztóknak csak 16% -a gondolja úgy, hogy kormánya minden segítséget megad a fenntartható módon előállítható élelmiszerek gyártásához és hozzáférhetőségéhez.

– Tanulmányunk azt mutatja, hogy a legtöbb fogyasztó meg akarja változtatni étkezési szokásait, de ez nem könnyű feladat.

Több szinten kell változtatni, hogy a fenntartható választás elérhető legyen

– mondta Monique Goyens, a BEUC vezérigazgatója. Szerinte a szabályozóknak, az élelmiszer-termelőknek és a kiskereskedőknek kulcsszerepet kell játszaniuk az árak, a marketing és az összes többi tényező összehangolásában annak érdekében, hogy az európaiak fenntarthatóbb táplálkozást élvezhessenek.

Forrás: portalspozywczy.pl